ARAD. O bancă de alimente care să vină în sprijinul arădenilor este proiectul ambițios pe care îl propune Alexandru Șipoș. Tânărul arădean, care a anunțat deja că intenționează să candideze la Primăria Arad, a demarat demersurile pentru a înființa banca de alimente.
„Banca de alimente este un serviciu social ce colectează gratuit bunuri de consum – alimente și produse de igienă personală, într-un spațiu special dedicat, le triază și le pregătește pentru a fi imediat livrate, gratuit, pentru a ajunge la un consumator final care are mare nevoie de ele. Acest serviciu se afla la dispoziția tuturor celor interesați să devină parteneri ai Băncii. Inițiativă deja dezvoltată în SUA de peste 40 de ani, cât și în țări din Europa de peste 30 de ani”, a explicat Alexandru Șipoș.
Banca de alimente va putea fi susținută de producătorii de produse agro-alimentare, distribuitorii din lanțul logistic, hipermarketurile și supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele, hotelurile care au surplusuri alimentare. „Companiile private pot susține acest proiect financiar – prin sponsorizări, material – prin donarea de bunuri și servicii necesare bunei funcționarii a Băncii sau, după caz, a ONG-urilor care primesc bunurile (mașini pentru transport, camionete, lăzi frigorifice, vitrine frigorifice, ambalaje, rechizite, aparatură de birou, mobilier de birou, combustibil etc), dar și prin implicarea angajaților în activități de voluntariat în cadrul Băncii”, a mai punctat Șipoș.
Desigur cei care vor înțelege să se implice în acest proiect vor avea beneficii: sociale – bunurile pot fi puse la dispoziția celor care nu au putere de cumpărare; economice – donarea produselor excedentare reduce semnificativ costurile firmei; etice/morale; ecologice – se reduce cantitatea de materiale distruse sau dispersate în mediu; educative – crearea unei culturi a solidarității și la responsabilizarea persoanelor în combaterea risipei alimentare.
Fără risipă de alimente
„Produsele alimentare pot fi donate din partea producătorilor agroalimentari, distribuitorilor din lanţul logistic, hipermarketurilor şi supermarketurilor, magazinelor alimentare, cantinelor, restaurantelor şi hotelurilor care au surplusuri alimentare. Așadar, Banca de Alimente își propune să fie o acțiune care, în primul rând, reduce prezența deșeului inutil, dar și să educe oamenii în ceea ce privește risipa de alimente și cum poate fi aceasta combătută. Drept urmare, această inițiativă ar putea avea un impact semnificativ asupra distribuirii alimentelor, dar și a mediului în care trăim”, a mai punctat Alexandru Șipoș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!