ARAD. Blocul operator al Spitalului Judeţean Arad are nevoie de intervenţii complexe. Cu toate investiţiile făcute în ultima perioadă în aparatura unităţii medicale, este nevoie de bani mulţi pentru ca blocul operator să ajungă la nivelul celor de secolul 21. În acest sens, Consiliul Judeţean Arad a identificat o posibilitate de a rezolva această problemă pe bani europeni. În curând, se deschide un nou exerciţiu european de finanţare. Iar CJA a decis ca, pentru programul transfrontalier România-Ungaria, proiectul strategic al judeţului nostru să fie exact modernizarea întregului bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgență Arad. De la recompartimentare şi lucrări de modernizare, la crearea unor noi circuite medicale şi la dotarea cu echipamente şi aparaturi moderne.
În acest sens, a fost întocmit un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean în vederea promovării proiectului „Modernizare Bloc operator la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad” pe lista indicativă de Operațiuni de importanță strategică din Programul Interreg VIA România Ungaria 2021 – 2027.
„În prezent, România se află în perioada de programare și negociere a fondurilor externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere sau de sănătate, din zona de frontieră, au fost unele dintre obiectivele prioritare ale Consiliului Județean Arad atât în perioadele de programare trecute (2007-2013 / 2014-2020), dar și în perioada de programare 2021-2027. Investițiile în infrastructura de sănătate se doresc a fi continuate prin Programul Interreg VIA România-Ungaria 2021-2027. În acest sens, în vederea asigurării calității serviciilor de sănătate și de siguranță a pacienților, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a identificat nevoia, urgentă, de a moderniza blocul operator din sediul central, respectiv dotarea cu echipamente medicale specifice și lucrările complementare instalării acestora deoarece dotările tehnico-medicale care deservesc sălile de operație sunt minimale și învechite, în cea mai mare parte”, explică, în raportul de specialitate, cei de la CJA.
Nouă milioane
Potrivit estimărilor, programului transfrontalier România-Ungaria, aferent judeţelor Arad şi Bekes, îi va fi alocat un buget total de aproximativ 10,2 milioane de euro. Consiliul Judeţean Arad ar urma să fie lider de proiect şi, implicit, ar urma să încaseze „grosul” bugetului. În baza reglementărilor europene, 10 la sută din buget ar urma să meargă la partenerul de proiect, respectiv la judeţul Bekes. Asta înseamnă aproximativ un milion de euro. Drept urmare, restul de nouă milioane de euro ar urma să fie investiţi în modernizarea şi dotarea blocului operator al Spitalului Judeţean Arad.
Pentru moment, programul este la faza de stabilire a proiectelor strategice. Cel mai probabil, contractele de finanţare se vor semna anul viitor. Ceea ce înseamnă că, după parcurgerea tuturor paşilor birocratici, lucrările propriu-zise la blocul operator ar putea fi demarate prin anul 2023.
Trimite articolul
XTOT cârpiți un rahat în loc de făcut unul nou !
Da,și ăsta trebuie menținut până la construcția celuilalt, dar se prea cârpește tot felul de clădiri care la urmă vor ajunge ruine !
Va costa 100 de milioane de euro si va fi gata peste 15 ani.