ARAD. Medicamentele expirate ajung să fie aruncate la tomberon împreună cu deșeurile casnice, întrucât momentan nu există o reglementare clară în ceea ce privește colectarea lor. Deputatul USR Arad, dr. Adrian Wiener ne-a transmis că a inițiat în acest sens un proiect de hotărâre dar care a fost uitat prin sertarele Parlamentului. Dincolo de poluarea evidentă pe care o fac deșeurile medicale, Wiener punctează și faptul că există „o amenințare reală asupra sănătății românilor, amenințare dată de creșterea rezistenței la antibiotice și expunerea la reziduuri farmaceutice”.
„Cadrul legislativ actual nu asigură măsuri de informare a consumatorilor despre obligațiile privind returnarea medicamentelor expirate sau nefolosite. De asemenea, nu există reglementări care să respecte principiul răspunderii extinse a producătorului. În fapt, procedura de returnare a medicamentelor expirate în farmacii este greoaie, neuniformă și descurajează practic consumatorul”, a transmis Wiener atunci când a depus proiectul în Parlament, alături de Raul Pop și Simona Calapodescu, Cătălina Popescu și Andrei Birlea.
Doar că din vara lui 2021 nu s-a mai întâmplat nimic în sensul adoptării acestui proiect, așa că acum dr. Wiener împreună cu echipa de consilieri locali USR Arad au inițiat un proiect de hotărâre la nivel de Arad prin care să poată fi colectate produsele farmaceutice expirate.
Containere pentru colectare
„Se impune luarea unor măsuri pentru captarea deșeurilor farmaceutice din piață, având ca rezultat reducerea impactului asupra sănătății umane și a mediului. Personal, sunt angajat în modificarea legislației naționale în acest sens și consider oportună inițiativa colegilor mei, consilierii municipali ai USR Arad, de amplasare în municipiul Arad a unor containere pentru colectarea medicamentelor expirate de la populație”, a subliniat Wiener.
Ce propune proiectul?
Concret, proiectul propus de USR Arad propune ca semestrial în Arad să fie amplasate containere pentru colectarea produselor farmaceutice expirate, în minim două locații din municipiul Arad. Medicamentele astfel colectate ar urma să fie neutralizate de către Primăria Arad printr-un contract de servicii încheiat cu un furnizor specializat, iar investiția se va finanța de la bugetul local sau din alte surse de finanțare dacă vor fi identificate. Dacă proiectul va ajunge pe masa consilierilor și va trece de votul acestora, totul ar trebui să fie pus în practică în cel mult 6 luni.
Trimite articolul
XCred ca situatia este reglemntata. Ce fac farmaciile cu medicamentele expirate pe care le au pe stoc? Sa apara in farmacii cutii pentru colectare, asa cum in magazine sunt cutiile pentru baterii. A !, m-am prins: trebuie sa fie un contract cu o firma…. mai departe stim noi…
Facem pariu ca se vor gasi “nevoiasi” citeste, idioti care in speranta de a gasi ceva “bun” , vor sparge aceste containere?
Laudabila initiativa deoarece, pt. depunerea in farmacie a medicamentelor expirate, omul trebuie sa stea la coada si sa i se întocmească un proces verbal.