Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad a organizat în data de, 23.02.2012, în Sala de Conferinţe din Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, conferinţa de închidere a proiectului „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, HURO/0901/058/2.2.2., realizat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen.
La evenimentul de înaltă ţinută academică au participat Prof. univ. dr. Aurel ARDELEAN, rectorul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, Prof. univ. dr. Miklos VECSERNYES, decanul Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii din Debrecen, Prof. univ. dr. Anca HERMENEAN, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Prof. univ. dr. Ildiko BACSKAY, Universitatea din Debrecen, cercetători, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, a subliniat faptul că Universitatea de Vest „Vasile Godiş” din Arad şi Universitatea din Debrecen, au implementat, în perioada septembrie 2010 – februarie 2011, proiectul „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, HURO/0901/058/2.2.2., finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013. Valoarea totală a proiectului a fost de 383.215,00 Euro, din care finanţarea nerambursabilă FEDR de 379.547,00 Euro.
În cadrul proiectului au fost realizate cercetări complexe privind obţinerea unui bioprodus terapeutic de origine vegetală obţinut din biocompuşi conţinut în seminţele de Silybum marianum şi care a dovedit o acţiune biologică mai puternică decât multe preparate farmaceutice hepatoprotectoare existente pe piaţă.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, a subliniat că, rolul specialiştilor din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost de a testa activitatea biologică a preparatelor de Silybum marianum obţinute de partenerii maghiari, profesori şi cercetători în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată de la Universitatea din Debrecen. Ulterior echipa de farmacişti maghiari de la aceeaşi universitate au căutat formula optimă pentru viitoarele produse farmaceutice cu rol hepatoprotector.
Până în prezent rezultatele ştiinţifice ale cercetătorilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au fost comunicate în cadrul a 4 conferinţei internaţionale şi au contribuit la realizarea a cinci lucrări de licenţă, master şi doctorat în domeniul biologiei, medicinii şi farmaciei.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, a declarat că au fost iniţiaţi în activitatea de cercetare 20 de studenţi meritoşi cu aplecare spre activitatea de cercetare. „Împreună cu Universitatea din Debrecen se va depune documentaţia de brevetare pentru bioprodusul natural hepatoprotector care va asigura protecţia intelectuală a rezultatelor cercetării echipei mixte româno-maghiare. Prin urmare obiectivele propuse până în prezent au fost îndeplinite şi s-au obţinut rezultatele preconizate.
Implementarea acestui proiect de cercetare are o conotaţie dublă – atât pentru cercetarea aplicativă din domeniul biomedical în contextul în care numărul şi gravitatea afecţiunilor hepatice este într-o continuă creştere, cât şi pentru atragerea tinerilor absolvenţi în fascinanta carieră de cercetător”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!