ARAD. Compania de Apă Arad are în lucru un proiect mamut, în valoare de peste 450 de milioane de euro, cea mai mare parte fonduri europene nerambursabile, bani care vor fi direcţionaţi spre lucrări de amploare în reţelele de apă şi canalizare.
Proiectul ar urma să fie finanţat din Fondul de Coeziune şi, din suma totală, 80 la sută vor fi fonduri europene nerambursabile, 12,2 la sută va fi cofinanţare de la bugetul de stat, iar restul vor fi cofinanţări de bugetele locale.
Acest mega-proiect ar urma să fie implementat în 53 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Arad, într-un număr total de 111 localităţi.
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în subordinea căreia se află Compania de Apă, a făcut publice câteva cifre referitoare la viitorul proiect. În ceea ce priveşte sectorul de apă, se doreşte efectuarea de lucrări după cum urmează: 14 surse de apă reabilitate, 9 surse de apă extinse, 3 surse de apă noi, 16 kilometri de conducte de aducţiune apă brută reabilitate, 7 kilometri de conducte de aducţiune apă brută extinse, 16 staţii de pompare reabilitate, 4 staţii de pompare extinse, 110 staţii de pompare noi, 11 staţii de tratare apă reabilitate, 6 staţii de tratare apă extinse, 43 de staţii de tratare apă noi, 2,5 kilometri de conducte de aducţiune apă tratată reabilitate, 266 de kilometri de conducte de aducţiune apă tratată extinse, 15 complexe de înmagazinare reabilitate, 61 de complexe de înmagazinare extinse/noi; 194 de kilometri de reţele de distribuţie reabilitate, 475.5 kilometri de reţele de distribuţie extinse.
În ceea ce priveşte sectorul de apă uzată, se doreşte efectuarea de lucrări după cum urmează: 3 staţii de epurare reabilitate, 5 staţii de epurare extinse, o staţie de epurare nouă, 30 de staţii de pompare ape uzate reabilitate, 110 staţii de pompare ape uzate noi, 85 de kilometri de reţea de canalizare reabilitată, 323 dekilometri de reţea de canalizare extinsă, 2 kilometri de conducte de refulare reabilitate, 124 de kilometri de conducte de refulare extinse.
Rămâne, însă, de văzut dacă va fi obţinută finanţarea necesară de către Compania de Apă Arad.
Trimite articolul
XCel mai mare trofeu de conifere pentru panoplia de la intrare este Geanina, unica incompatibila căzută in regie ulterior in canal.
Poate ajunge și C.A.C.Arad în secolul 21 cu o aplicație mobilă sau interfață web cu nume de utilizator și parolă unde putem transmite indexul contoarelor, respectiv plăti facturile în siguranță. Și nu ar fi rea emiterea acestora la intervale regulate, nu haotic, cum se face în prezent, dacă tot plătim apă și canalizarea la preț de șampanie.