USR a propus un proiect legislativ cu scopul de a promova înființarea de școli românești în afara granițelor țării, la solicitarea comunităților din Diaspora. Proiectul legislativ a fost prezentat, succint, de către alesul local Dorian Curcanu. „Prin această inițiativa legislativă se intenționează extinderea programelor de învățare a limbii, culturii și civilizației românești oferite prin intermediul Institutului Limbii Române prin instituirea obligativității organizării acestor cursuri în comunitățile din Diaspora în care există astfel de cereri. În ultimele 2 decenii, aproximativ jumătate de milion de copii români au venit pe lume în străinătate. Pentru acești copii și tineri, cea mai puternică conexiune pe care o pot avea cu România este prin intermediul limbii române. Înțelegerea și îmbrățișarea limbii și culturii românești reprezintă piloni esențiali pentru menținerea identității naționale. Prin urmare, este crucial să implementăm politici educaționale robuste pentru copiii români din vestul Europei și Statele Unite ale Americii. Ne dorim ca toți copiii născuți din părinți români să aibă oportunitatea de a vorbi și de a se simți români, indiferent de locul în care se află. În plus, conform proiectului USR, statul român ar trebui să sprijine și să susțină inițiativele independente. În întreaga Diaspora există numeroase asociații și organizații românești care au reușit să pună în aplicare cu succes cursuri de limba română sau chiar să înființeze școli românești, iar acestea necesită recunoaștere oficială.
Mai mult, instituțiile de învățământ cu statutul de <școală românească din afara granițelor țării> vor fi în măsură să funcționeze și în calitate de centre de atestare a competențelor în limba română și să acorde certificate acreditate în acest scop, în cazul în care o doresc”, a punctat Dorian Curcanu.
Trimite articolul
XVoi usr faceți un proiect de lege de amnistie pentru praduiala din pandemie pentru Voiculescu et comp ca se apropie scadenta….
Chiar ca cineva nu are de lucru. Invatamantul romanesc a ajuns mai jos de genunchiul broastei, asa ca pentru romani ar trebui reformat din temelii. Concret, reintoarcerea la programele dinainte de ’90, cu admiteri dure la liceu si la facultate (ajustare numar de studenti la nevoile reale ale economiei). Acum dai cu piatra pe strada si, cu mare probabilitate, nimeresti la un absolvent de facultate care este angajat sa care lazi sau sa aranjeze produse pe rafturile unui supermarket.