JA: Domnul primar, se anunţă o perioadă foarte încărcată din punct de vedere al lucrărilor în comuna Păuliş. Povestiţi-ne despre proiectele pregătite pentru a fi implementate la dumneavoastră, proiecte pe care le-aţi promis încă înainte de alegeri.
IOAN TURCIN: După cum am promis înainte de alegeri, vorbim despre o serie de proiecte care încep să se materializeze. Căminul cultural din Păuliş este o investiţie importantă pentru comunitate, modernizarea lui fiind în execuţie, iar în toamnă sperăm să facem recepţia. Un alt proiect al comunei este introducerea reţelelor de apă şi canalizare. Această lucrare este foarte importantă pentru comună, dorim să oferim condiţii decente de viaţă locuitorilor comunei. Un alt proiect bifat deja este modernizarea sistemului de iluminat stradal. Vorbim despre iluminatul din toate satele comunei, aproximativ 1.300 de corpuri de iluminat au fost montate. Sistemul este unul dintre cele mai performante din judeţ, din punct de vedere al economiei pe care o facem la factura de curent. Trebuie să vorbim şi despre introducerea reţelei de gaz. S-au făcut paşi foarte mari în acest sens, aşteptăm ca magistrala care merge spre Lipova să ajungă pe la noi şi, ulterior, să introducem şi noi reţelele. Cam acestea ar fi proiectele pe care le-am avut în vedere pentru dezvoltarea comunei noastre.
JA: Vorbim despre nişte sume foarte mari, despre investiţii importante din punct de vedere al fondurilor care vor ajunge în comună prin programe europene sau naţionale. Cam despre ce sume ar fi vorba?
TURCIN: Sumele sunt foarte mari, fără precedent în comuna noastră, până în momentul de faţă. Un singur proiect, cel referitor la introducerea canalizării în Sâmbăteni şi Baraţca, vorbim despre 15 milioane de lei. Din aceştia, peste 12 milioane îi primim cu titlu de fonduri nerambursabile, dar peste 2,5 milioane de lei trebuie să cofinanţăm noi. Între 90 şi 95 la sută sunt bani nerambursabili, iar comunitatea trebuie să pună între 5 şi 10 la sută. Procentual vorbind, suma nu este foarte mare, dar din bugetele locale nu putem să susţinem financiar astfel de proiecte mari. În acest sens, a apărut o Ordonanţă în baza căreia primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru a susţine financiar aceste proiecte de dezvoltare.
JA: Cofinanţările despre care vorbiţi sunt aduse în discuţii de mulţi primari. Ordonanţa despre care vorbiţi vine în ajutorul primăriilor?
TURCIN: Prin aceste împrumuturi de la Trezorerie, primăriile sunt ajutate foarte mult. Dobânzile sunt mult mai mici decât la băncile comerciale. Aşadar, un împrumut luat de la stat nu ar fi o povară atât de mare pentru primării. Plata împrumuturilor vine cu dobânzi foarte mici. Este un lucru extraordinar că putem accesa proiectele, să lansăm lucrările, iar constructorii să poată să îşi primească banii pentru ce au lucrat. Iar pentru asta, statul ne ajută cu aceste împrumuturi.
JA: Vorbiţi despre proiecte fără precedent pentru comună. Cum simţiţi, în acest sens, colaborarea cu colegii din primărie şi cu aleşii din Consiliul Local în ceea ce priveşte implementarea acestor proiecte?
TURCIN: În momentul de faţă, avem o colaborare bună cu cei de la PNL, cu care suntem în alianţă nu doar scriptic, cât şi faptic. Am sprijinul consilierilor locali pentru toate proiectele pe care le-am demarat pentru dezvoltarea comunei. Totodată, am o colaborare foarte bună cu viceprimarul comunei, care face parte din PNL. Practic, în ultimii trei ani de zile formăm o echipă şi facem administraţie, nu politică, suntem în slujba cetăţenilor şi noi toţi avem acelaşi scop: dezvoltarea comunităţii. Din păcate, sunt 2-3 consilieri care, în loc să facă administraţie, fac doar politică. Din fericire, sunt prea puţini şi nu afectează proiectele gândite pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Păulişului.
JA: Ce alte planuri şi proiecte mai aveţi pentru Păuliş?
TURCIN: În momentul de faţă, se pot accesa şi alte linii de finanţare, există o serie de programe de finanţare, iar, în momentul în care se deschid liniile de finanţare, vreau să fim pregătiţi să le depunem. În acest sens, am depus deja un proiect privind reabilitarea termică a şcolii de la Păuliş. Asta ar duce la o economie de 40-50 la sută din punct de vedere al combustibilului folosit pentru încălzire. Proiectul este eligibil, am semnat contractul de finanţare, urmează să lansăm licitaţia pentru realizarea lucrării. Va apărea un spaţiu nou, o filigorie, pentru repausul copiilor, vor fi realizate şi alte modernizări în interiorul şcolii şi facem tot posibilul pentru a asigura buna funcţionare a şcolii şi pentru a oferi condiţii cât mai bune pentru elevi şi pentru dascăli.
O altă sursă de finanţare şi un alt proiect pe care dorim să îl implementăm este înfiinţarea unui parc fotovoltaic care ne-ar asigura consumul de energie electrică pentru întreg iluminatul stradal şi pentru toate clădirile aparţinând instituţiilor publice. Suprafaţa parcului va fi de 8-9.000 de metri pătraţi, care ne-ar asigura necesarul de energie electrică pentru obiectivele menţionate mai sus.
JA: Se tot vorbeşte despre legea care interzice asfaltarea străzilor care nu au reţele de apă şi canalizare.
TURCIN: Modificările legislative privind finanţările unor proiecte prevăd faptul că, până nu avem introduse reţelele de apă şi canalizare pe toate străzile, nu se mai finanţează lucrări de asfaltare a drumurilor. Din păcate, noi mai avem de asfaltat o suprafaţă destul de mică în comuna noastră. Vreau să îi rog pe cetăţeni să înţeleagă faptul că noi vrem să asfaltăm şi acele străzi, dar nu primim bani pentru astfel de lucrări până nu vom introduce reţelele de apă şi canalizare pe străzile respective.
JA: Cum stă comuna Păuliş din punct de vedere al atracţiilor turistice? Ce pot vizita turiştii aici, ce obiective le propuneţi?
TURCIN: Ne-am uitat mereu și la ce putem face pentru a integra comuna și în circuitul turistic și de agrement. Zona ne avantajează, astfel că am avut toată deschiderea sa încurajăm orice tip de investiții în aceasta direcție. Bunăoară, chiar cu ocazia zilei de 1 Mai, m-am bucurat sa văd ca sute de părinți împreună cu copiii lor au ales să îşi petreacă ziua liberă la Zooland, un parc de agrement din Sâmbăteni care, în ultimii ani, a devenit din ce în ce mai cunoscut în regiune. Este unic în zona noastră de vest. La fel, și prin restaurantul Roca Brună, comuna noastră a devenit un punct de reper pe harta turismului gastronomic. Vom continua să încurajăm astfel de investiții și ne gândim cu interes la ce fel de acțiuni sau activități vom putea face ca și autoritate locală pentru a veni în sprijinul acestora.
JA: Aveţi vreun proiect care îi vizează şi ce cei care circulă pe două roţi?
TURCIN: În anul 2020 au apărut linii de finanţare care se referă la susţinerea financiară a realizării de piste de biciclete şi eliminarea traficului ciclist de pe drumurile naţionale. Am scris un proiect în acest sens, l-am depus, am primit răspuns că este eligibil şi că va fi finanţat. Aşadar, între Păuliş şi Sâmbăteni va apărea o pistă de biciclete de 4,2 kilometri. Din lungimea totală, finanţarea nerambursabilă achită aproximativ 3,5 kilometri, în timp ce, din bugetul local, va trebui să finanţăm restul de aproximativ 800 de metri. Este un lucru foarte bun, în special pentru biciclişti. Tineretul, şi nu numai, va putea circula aproape în totalitate pe piste de bicicletă de la Arad şi până la Cladova. Noi credem că, la sfârşit de săptămână, vom avea mulţi biciclişti care vor alege ca şi punct de destinaţie localităţile comunei noastre, ţinând cont de faptul că aceştia vor putea circula aproape tot traseul pe piste destinate lor. Practic, între Arad şi Păuliş rămâne doar porţiunea dintre Cicir şi Sâmbăteni care nu va beneficia de aceste piste de biciclete.
Trimite articolul
XPai cum, nu dispune inca de rețele de apa si canalizare?
Un articol de prost gust , se simte de departe că articolul este plătit pentru campanie electorală. Păcat de biciclistii care vin pînă în Cladova unde pot să își rupă bicicletele în gropile din astfaltul de pe DC69, iar cei care doresc să vină cu copii în parc să vină cu scule de tăiat iarba altfel riscă să îi piardă prin bălăriile de 1 metru. Degeaba implementăm tot felul de proiecte dacă nu întreținem ce avem deja.
cladirea caminului cultural? o fi si asta dar mai importante sunt
introducerea gazului metan si a liniei de tramvai pe fostul aliniament, canalizarea etc etc
Dacă sunt investiti in paulis faceți o treaba câteva foraje de apa.
O stație de internet free wifi măcar in zone de folosință
O firma care sa se dezvolte din lucru cu serele si acea caldura.
Dacă e adevărat ca a permis străinilor exploatarea de gaze de sist de pe raza comunei Paulis, se duce naibii restaurantul cu nume de rocă și turismul