FÂNTÂNELE. Compania italo-română care a început, în urmă cu un deceniu, cel mai ambiţios proiect de agrement din vestul ţării, a reuşit să evite falimentul. Compania a ieşit din starea de insolvenţă, iar reprezentanţii acesteia ne-au declarat că s-au plătit deja mai bine de 40% din datoriile către creditori. Ei susţin că proiectul va fi continuat, însă în acest moment a rămas un singur asociat, pentru că unul a decedat, iar altul s-a retras. În aceste condiţii, proprietarul companiei este în căutarea unui asociat care să sprijine financiar proiectul, astfel încât şantierele să fie redeschise la Fântânele, acolo unde speranţele administraţiei şi ale localnicilor au rămas la fel de mari ca în urmă cu zece ani
Datorii plătite
Primarul comunei Fântânele, Emil Otlăcan, a declarat pentru Jurnal Arădean şi Aradon că, în ultimele zile ale lunii decembrie 2019, compania Bellavista Golf Villas & Resort şi-a achitat la zi datoriile către administarţia locală. A vărsat la bugetul local aproximativ 300.000 de lei, iar primarul a primit asigurări că proiectul nu va fi abandonat.
„Compania nu mai are nicio datorie faţă de administraţia locală, iar la ultima întâlnire pe care am avut-o cu proprietarul afacerii, acesta mi-a dat asigurări că e o chestiune de timp până când lucrările vor fi reluate. Dacă nu ar fi intervenit pierderea fondurilor europene, astăzi aici aveam cel mai luxos complex din vestul ţării. Era raiul pe pământ, dar încă avem speranţe că vom ajunge să fim un punct de reper pe harta turistică a Europei. Finalizarea investiţiei ar însemna nu doar dezvoltarea comunei noastre, ci a întregii regiuni, inclusiv municipiul Arad ar avea de câştigat”, ne-a declarat primarul.
A scăpat de insolvenţă
Investiţia este una uriaşă pentru o comună precum Fântânele, de aproximativ 20 de milioane de euro. Complexul are disponibil un teren de 364 hectare, adică mai mult decât zonele locuite ale comunei. Până în urmă cu şase ani, când au fost oprite lucrările, s-au realizat fundaţii și amenajări de terenuri reprezentând o treime din proiect.
Complexul ar fi trebuit inaugurat în 2013, dar italienii nu au mai primit fondurile europene la care sperau. În 2010, investitorii anunțau că jumătate din suma necesară este nerambursabilă, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Astfel, din bugetul de 84.567.356 lei prevăzut, 43.628.095 lei ar fi trebuit să reprezinte valoarea finanţării europene.
Compania a intrat în insolvență în martie 2013, iar după un proces care a durat aproape şase ani, Tribunalul Arad a decis închiderea procedurii insolvenţei, la cererea administratorului judiciar.
Proiectul „Butterfly Royal Golf Resort”
Pe lângă un teren de golf cu toate facilităţile, inclusiv lacuri, proiectul cuprinde o zonă rezidenţială pe 174 hectare cu peste 400 de vile, între care unele de lux. „În zona de locuinţe vor mai exista spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet cafe, bowling, dar şi spaţii pentru dotări şi servicii de interes zonal”, se arată în în Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În complex ar urma să locuiască peste 3.000 de persoane, adică mai mult decât populaţia actuală a comunei Fântânele. O suprafaţă de 51 de hectare este destinată terenului de golf, care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa şi ar avea o formă de fluture, de unde vine și numele complexului – „Butterfly Royal Golf Resort”. Ar trebui să mai fie construite un hotel de lux, restaurante şi un SPA. O altă zonă ar cuprinde locuinţe de serviciu, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale.