O companie italo-română anunţa, în urmă cu 12 ani, cel mai ambiţios proiect de agrement din vestul ţării. Cu 20 de milioane de euro ar fi trebuit să se contruiască la Fântânele un complex turistic de lux, ce includea un teren de golf imens, dar şi o zonă rezidenţială. După ce compania a intrat în blocaj financiar în 2013, în toiul lucrărilor, proiectul s-a blocat. Totuşi, de-a lungul anilor, investitorii au promis că vor relua lucrările, dar nu au reuşit să atragă fondurile necesare. Pentru că pe şantier nu s-a mai mişcat nimic de mulţi ani, administraţia locală nu mai crede în acest proiect.
Primarul e sceptic
Primarul comunei Fântânele, Nicolae Dolha, ne-a declarat că Bellavista Golf Villas & Resort, care deţine circa 180 de hectare de teren în intravilanul localităţii, şi-a achitat anul trecut la zi datoriile către administarţia locală. Cu toate acestea, primarul este sceptic că se va finaliza complexul “Butterfly Royal Golf Resort”.
„Ei spun că au intenţia de a termina proiectul, dar nu cred că se va mai întâmpla asta. Din câte ştiu, căutau parteneri cu finanţare şi nu au găsit. Mai este şi contextul acesta mondial defavorabil unor investiţii de acest fel…”, spune edilul.
Primarul consideră că finalizarea complexului ar fi pus nu doar localitatea Fântânele pe harta turistică mondială, ci întregul judeţ.
„Ar fi avut un impact foarte mare în judeţ, pentru că ar fi fost un complex unic în această regiune a Europei de Est. Avantajul comunei noastre pentru proiect este poziţionarea favorabilă şi infrastructura, noi fiind aproape de autostradă şi de viitoarea centură de est a municipiului Arad”, ne-a spus primarul comunei.
Se aşteaptă o decizie
Surse apropiate investitorilor ne-au declarat că aceştia sunt indecişi în acest moment cu privire la proiect. Ei ar fi căutat mai mulţi ani finanţare pentru a încheia lucrările, dar acum stau pe gânduri. Conform surselor, săptămâna aceasta ar urma să se întrunească reprezentanţii Bellavista Golf Villas & Resort SRL, cu sediul în Timişoara, pentru a lua o decizie finală.
Între timp, la Fântânele se zvoneşte că pe o parte din terenul pe care era prevăzută construirea complexului turistic şi imobiliar ar urma să fie amenajat un parc fotovoltaic.
A scăpat de insolvenţă
Complexul ar fi trebuit inaugurat în 2013, dar compania nu a mai primit fondurile europene la care spera. În 2010, investitorii anunțau că jumătate din suma necesară proiectului este nerambursabilă, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Astfel, din bugetul prevăzut atunci, în sumă de 84.567.356 lei, 43.628.095 lei ar fi trebuit să reprezinte valoarea finanţării europene.
Compania a intrat în insolvență în martie 2013, iar după un proces care a durat aproape şase ani, Tribunalul Arad a decis închiderea procedurii insolvenţei, la cererea administratorului judiciar.
De ani de zile, compania se judecă cu ANAF, contestând anumite taxe, în sumă de aproximativ patru milioane de lei.
Proiectul de la Fântânele
Pe lângă un teren de golf cu toate facilităţile, inclusiv lacuri, proiectul cuprinde o zonă rezidenţială pe 174 hectare cu peste 400 de vile, între care unele de lux.
„În zona de locuinţe vor mai exista spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet cafe, bowling, dar şi spaţii pentru dotări şi servicii de interes zonal”, se arată în în Planul Urbanistic Zonal (PUZ).
Conform planurilor, în complex ar urma să locuiască peste 3.000 de persoane, adică mai mult decât populaţia actuală a comunei Fântânele.
O suprafaţă de 51 de hectare este destinată terenului de golf, care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa şi ar avea o formă de fluture, de unde vine și numele complexului – “Butterfly Royal Golf Resort”. Ar trebui să mai fie construite un hotel de lux, restaurante şi un SPA. O altă zonă ar cuprinde locuinţe de serviciu, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale.
Până în urmă cu opt ani, când au fost oprite lucrările, s-au realizat fundaţii și amenajări de terenuri reprezentând o treime din proiect.
Trimite articolul
XPasc oile si vacile de lux… se vinde 1L de lapte cu 10,-€ de acolo… LUX ce mai
Vin toți besinosii și umflații și obezii sa ce?Sa facă poluare nici intr-un caz dezvoltare.Parcă ei nu mai pot de judetul Arad.Sa stea acasă.
-
Ce hillbilly poti fi, nu ai ideea ce mult ajuta la dezvoltarea zonei si a judetului ca si turism.
asta mai lipsea in judet un teren de golf si cvartal de zeci si zeci de apartamnete ca poate s-or muta aradenii din municipiu acolo……..ha!ha!
Mai bine redati terenul respectiv agriculturii !
-
Si tu altul de la coada vacii te-ai gasit sa comentezi…
Teparii nu au mai reusit sa dea teapa
-
Au dat una mai mica!Adica o tepuse statului rumen!Restul e vrajeala ieftina!
Cacealma, cade obicei, la “marile investirii din judetul Arad”, dar care, din acate, lipsesc cu desavarsire. Nu ar fi fost rea nici o investitie productiva, facuta de o societate cu renume. La Arad sau mci si foarte mici investitori dar, majoritatea sunt cacealmisti, in speranta ca dau ceva “tun”.