Este vorba despre Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului 26/2000 privind Asociațiile și Fundațiile, o reformă anunțată și care simplifică, debirocratizează și digitalizează proceduri legate de viața ONG-urilor. Urmează totodată să ia ființă un Registru Unic al asociațiilor și fundațiilor modernizat și sunt aduse modificări și mecanismului de acordare a statutului de utilitate publică.
„Această inițiativă legislativă a Ministerului Justiției este rezultatul unei foarte ample consultări publice la care au participat în jur de 70 de organizații neguvernamentale din variate zone de activitate. Asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali în societate, acționând pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățeanului, îmbogățesc viața cetății și sunt parteneri valoroși ai autorităților iar acest proiect de lege a fost scris pentru simplificarea și debirocratizarea vieții celor ce activează în acest sector” a declarat Mihai Pașca.
Conform acestuia, toate procedurile asociațiilor și fundațiilor legate de instanță se vor putea realiza și prin e-mail. Se introduc trei formulare tip: pentru înscrierea unei asociații sau fundații, pentru declararea sau modificarea beneficiarului real și unul pentru modificări de statut. La fel, reprezentantul legal al asociației va putea fi declarat printr-un simplu e-mail la instanță și se operează modificarea în registru.
„Debirocratizăm procedurile pentru ca o nouă asociație să poată fi înființată în doar 7 zile. Totodată vom crea cu finanțare PNRR un Registru Unic al asociațiilor și fundațiilor modern, care va permite accesul în orice moment la informații despre orice asociație și fundație înregistrată în România. O altă prevedere care vine în urma propunerilor societății civile este eliminarea obligației numirii unui cenzor sau comisii de cenzori. Numai asociațiile al căror activ patrimonial depășește 16 milioane de lei vor mai avea obligația numirii unei comisii de cenzori” a mai arătat Pașca.
Proiectul de lege vine și cu o schimbare de concepție în ceea ce privește acordarea statutului de utilitate publică. Astfel îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege în acest scop va conduce la acordarea acestui statut și formalizarea acestei decizii prin Hotărâre a Guvernului, fără a mai putea exista un refuz din considerente de oportunitate, aceasta reprezentând o aliniere la prevederile practicii CEDO. Se vor elimina obligația depunerii în această procedură a documentelor la care statul are deja acces, și va elimina obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a rapoartelor de activitate și a situațiilor financiare anuale.
În România sunt înregistrate în prezent un total de 137.963 ONG-uri, dintre care 114.714 sunt asociații iar restul fundații, federații, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine.
Trimite articolul
XBravo Pasca! Pană una alta astea rămân!
in lege se vorbeste doar despre infiintarea fundatiilor dar despre inchiderea /desfiintarea /unora in special a celor ce nu au activitate de peste 20 de ani si dau bilantul pe zero periodic degeaba nu se spune nimic.
Prin contrast cu manelistii și sfertodocții din politica arădeană, Pasca are o prestație și o ținută mult peste medie. Unul din puținii de perspectivă în PNL Arad. Lângă oricare îl pui – Bîlcea, Glad Varga, nu mai spun păcălicii de vicepreședinti de la CJ…. Mult peste
Deci…..aceste asociatii, ONG-uri sau cine stie ce dracu or fi, vor suge in continuare bani publici de la guvern, desigur in care vor face politica guvernului, nu?! Ce porcarie….
Votam Petrica Pasca!
Bravo Psaca ! Nu-l cunosc, dar omul acesta chiar face ceva ! Doamne ajuta la fel si in continuare ! Sanatate Mihai Pasca !!!!
Vorba aia: ori sunteti cu Coalitia Toxica de azi, ori impotriva ei! Avem noi ac de cojoc impotriva voastra…..