„Ora de nutriție” a fost unul dintre cele 64 de proiecte, la nivel național, care au primit finanțare pentru implementarea activităților propuse, tematica abordată fiind una dintre prioritățile Strategiei Naționale în domeniul politicii de tineret 2015-2020.
Proiectul a fost implementat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, cu participarea a peste 500 de elevi din clasele a 9-a și a 10-a din municipiu și județ, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Liceul Teoretic „Georghe Lazăr”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, Liceul Tehnologic „Ion Creangă”, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și Colegiul Economic.
Activitățile proiectului sunt structurate pe două tipuri de workshop interactiv. Prin implementarea lor, noi derulăm o campanie de informare și conștientizare, care are ca scop orientarea tinerilor spre un mod de viață sănătos, care să cuprindă o alimentație complexă și echilibrată, dar și activitate fizică.
În cadrul workshop-ului teoretic interactiv, realizat împreună cu Adelina Roșu – formator, specializat în nutriție – am discutat, am analizat și am dezbătut împreună cu elevii din grupul țintă câteva teme de interes:
Cum să ne bucurăm de o mâncare sănătoasă, care are un gust grozav!
Preparate culinare și gustări rapide și sănătoase!
Cum să mănânci sănătos, cu un buget redus?
Cum să introducem alimentația sănătoasă în stilul de viață cotidian?
Activitatea fizică – cheia pentru un stil de viață sănătos!
Workshop-ul culinar, organizat de Raluca Tat – nutriționist – în cadrul restaurantului BioSweets a fost pe gustul participanților și asta pentru că am reușit să demonstrăm faptul că se pot consuma gustări sănătoase, care necesită un timp minim de pregătire și care, cel mai important, sunt și delicioase. În urma demonstrațiilor realizate, fiecare participant și-a însușit câteva elemente de bază, care pot fi apoi dezvoltate în funcție de imaginația și gusturile fiecăruia.
Workshop-ul științific pregătit de conf. dr. Violeta Turcuș în cadrul UVVG Arad, aduce în prim plan rolul unor legume și fructe în alimentația de zi cu zi, principiile active pe care le conțin, utilizările și acțiunea acestora asupra unor afecțiuni, rețete culinare și nu numai.
„Sunt foarte bucuros pentru rezultatele pe care am reușit să le obținem, împreună cu echipa de proiect. Sunt, în total, peste 600 de beneficiari direcți ai proiectului Ora de nutriție, proiect care are toate premisele de a se dezvolta, numărând multe ediții viitoare. Un număr cât mai mare de tineri implicați în activitățile noastre înseamnă un impact pozitiv asupra lor. Acest lucru este mai semnificativ cu atât mai mult cu cât oamenii care trăiesc în comunități mici au tendința de a-și împrumuta obiceiurile. Dacă noi reușim să îi determinăm pe elevi, ca treptat să adopte un mod de viață sănătos, atunci viitorii adulți vor avea o viață mai frumoasă.
Nici nu am încheiat bine activitățile, ca deja ne gândim la ceea ce dorim să realizăm în ediția următoare a proiectului, scopul fiind de a ne reîntîlni cu elevii de anul acesta și de a le oferi informații noi, care să le completeze pe cele deja primite. În acest fel putem să ne asigurăm că scopul și obiectivele proiectului sunt îndeplinite eficient, iar rezultatele se consolidează cu fiecare ediție a proiectului Ora de nutriție.
În încheiere vreau să mulțumesc echipei de proiect: Adelina, Raluca, Violeta și Karina Manea care au facut posibilă implementarea proiectului cu maximă seriozitate și devotament, conducerii și cadrelor didactice implicate de la unitățile de învățământ partenere și desigur tinerilor din grupul țintă care au participat activ la Ora de nutriție”, a declarat dr. chim. Paul ALBU, președinte al asociației Activ pentru Comunitate și managerul proiectului.
Mai multe informații despre proiect pot fi aflate pe pagina de internet a proiectului http://oradenutritie.activpentrucomunitate.ro/ sau prin e-mail la adresa office@activpentrucomunitate.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!