Au trecut patru ani de când fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, anunţa că gunoiul menajer va intra la propriu în pământ. Ar fi trebuit ca actualele containere din cartiere să fie înlocuite cu platforme menajere subterane, care se ridicau la suprafaţă automatizat. Contractul a fost semnat abia anul trecut, iar lucrările urmau să înceapă în octombrie 2019, dar ghinionul i-a lovit pe arădeni aşa cum a făcut-o şi în cazul pasajelor rutiere de pe centură, amânate ani de zile. Firma care urma să realizeze platformele a intrat în faliment înainte să se apuce de treabă.
300 de platforme
Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia platformelor subterane din municipiul Arad a fost adjudecată în vara anului 2018 de către SC Euriteh SRL din Oradea. Valoarea contractului încheiat cu această firmă a fost de 12.428.090 lei (fără TVA).
Abia un an mai târziu era anunţată începerea lucrărilor, de către noul primar, Călin Bibarţ. În 30 septembrie 2019, el spunea: “Lucrările efective vor demara încă de la începutul lunii octombrie. Vor fi executate peste 300 de asemenea platforme, distribuite în mod eficient pe cartiere, fapt ce va contribui și la o mai simplă colectare a deșeurilor, dar și la eliminarea caracterului inestetic și poluant al actualelor ghene”.
Punct şi de la capăt
N-a mai început nicio lucrare, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, ne-a declarat că acest contract va fi reziliat: “Contractul pentru proiectul tehnic și execuția platformelor subterane din municipiul Arad a fost atribuit unei firme care între timp a solicitat intrarea în faliment și nu și-a mai putut onora obligațiile contractuale. Au fost predate doar amplasamentele din cartierele Alfa și Confecții. Operatorul economic a fost notificat de Primăria Arad în vederea rezilierii contractului”.
Primăria are în vedere organizarea unei noi licitaţii pentru atribuirea lucrărilor, dar precizează că va începe procedurile abia după rectificarea bugetară. Cel mai probabil, mai devreme de 2021 nu vom avea o nouă firmă care să se ocupe de proiect. Pentru că lucrările ar dura doi ani, ar însemna că abia prin 2023 vom avea gunoiul ascuns sub pământ.
Avantajele proiectului
Noile platforme vor avea în subteran o cuvă din beton impermeabilă și structură metalică elevatoare (prevazută cu sistem hidraulic), în care se amplasează patru containere de colectare deșeuri, de capacitate 1,1 metri cubi. La suprafaţă va exista o platformă metalică prevăzută cu patru coșuri de inserție deșeuri, din material durabil şi rezistent, cu capac mobil/rabatabil.
Avantajele evidenţiate în proiect nu sunt doar cele referitoare la aspectul cartierelor. Platformele vor permite eliminarea mirosurilor neplăcute şi blocarea accesului persoanelor sau animalelor care caută în gunoaie.
Trimite articolul
XParca e facuta pe inima tiganimii din Sanicolau, Checheci, Balastiera, Marului despre care autoritatile si organele ce ar trebui sa tina ordinea in oras se fac a nu sti cum vagabondeaza si cum murdaresc maxim orasul imprastiind ce e in pubele si platforme gospodaresti .
cam toate proiectele sunt blocate de faliment in arad
Falca nu a fost deacord sa faca Polaris acest proiect … pe gratis. Nu avea el de impartit 12 milioane din care …. cine imparte, parte isi face
Neseriozitate maxima, lipsa de profesionalism in toate domeniile si o clasa politica de cea mai joasa speta, ne garanteaza si consolideaza pozitia in lumea a treia. Poate ar trebui sa incercam aderarea catre Liga Africana, ca in Europa nu prea avem ce cauta….
Rusine olteanului demolator ”dottore” falca ! Rusine bibart , demisia bibart !
tipic romanesc….afaceri cu firme fantoma si spalare de bani pe fata…ca doar legea e facut a de ei si verificata tot de ei…
mai bine o ducea berlinul in 45 decat noi acuma