Valoarea proiectului este de 627.440 RON, iar autoritatea contractantă este Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU).
Profesorii universitari Dana Jalobeanu, Oana Matei, Cristian Benţe din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad şi Doina Cristina Rusu şi Grigore Vida – Universitatea Bucureşti au investigat scrieri care continuă sau interpretează faimoasa „utopie” baconiană, Noua Atlantidă.
„S-au analizatproiecte educative sau de reformă socială, care se revendică de la Francis Bacon, scrieri şi corespondenţă filosofică cvasi-necunoscută regăsită recent în arhiva de manuscrise şi corespondenţa lui Samuel Hartlib, două traduceri în franceză ale Noii Atlantide (din 1631 şi 1704), care reprezintă principalele vehicole de transmitere a ideilor lui Bacon înspre generaţia Enciclopediei, scrierile puţin cunoscute apărute în interiorul Cercului Hartlib (dintre care unele au fost redescoperite abia în secolul XX) etc”, a declarat lector univ. dr. Cristian Benţe din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative a UVVG.
Unele dintre manuscrise n-au fost niciodată citite, iar proiectul cadrelor UVVG îşi propune să capteze uimitoarea unitate din spatele diversităţii. Lect. univ. dr. Cristian Benţe a subliniat că „manuscrisele pun în evidenţă un interesant corp de scrieri de filosofie morală care se ocupă, toate, de acelaşi lucru: posibilitatea de a „reforma” natura umană căzută şi de a educa virtutea cu ajutorul unei „noi filosofii”, sau cu ajutorul „noilor ştiinţe”.
Toate descoperirile vor fi publicate în Volumul „Casa lui Solomon” la editura ALL Bucureşti, în luna februarie sau martie anul acesta. Publicarea acestui volum este o premieră atât în România, cât şi pe plan european, deoarece este pentru prima dată când aceste texte au fost studiate discutate critic, evaluate şi puse împreună într-un volum.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!