Chestorul Dan Stoicăneacu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că infracționalitatea de mediu este urmărită sub două aspecte. „Primul este cel legat de importul de deșeuri. Am avut o speță în care au fost importate din Italia peste 600 de tone de deșeuri. Societatea comercială care a importat a fost înființată pentru aceasta activitate, iar după finalizarea activității a intrat în insolvență. Așteptăm finalizarea cercetărilor, dar faptul că după import a intrat în insolvență ne duce cu gândul că acesta a fost scopul înființării societății”, a spus acesta.
Șeful IPJ a lămurit și un aspect vehiculat în rândul arădenilor, acela că polițiștii știau de multă vreme despre deșeurile depozitate ilegal la Sintea Mare, cele peste 600 de tone, însă au ales să acționeze abia acum, când s-a desfășurat o acțiune la nivel național în vederea indisponibilizării deșeurilor periculoase. „Într-adevăr, colegii de la serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase știau despre acele deșeuri, însă au urmat procedurile legale. Inițial, societatea respectivă a fost controlată și i s-au dat niște sarcini, anume de a neutraliza deșeurile periculoase, respectiv un termen de îndeplinire a măsurilor dispuse. Apoi, la următorul control, s-a constatat că sarcinile nu au fost îndeplinite și s-a deschis dosarul penal”, a declarat Stoicănescu.
Al doilea aspect urmărit de polițiști în protecția mediului privește deșeurile depozitate ilegal. „Mă refer aici la locațiile de depozitare a deșeurilor atât menajere, cât și din construcții. În fiecare localitate exista cel puțin o groapă de gunoi ilegală. Fac apel la cetățeni și la autoritățile locale să vină spre noi și să semnaleze astfel de cazuri, să lucrăm împreună pentru a face aceste lucruri să dispară”, a declarat șeful IPJ. Cât despre deșeurile periculoase, acesta a transmis că delimitarea dintre deșeuri și deșeuri periculoase este una foarte fină: „Ce aș vrea să înțeleagă întreaga comunitate este că limita între o substanță pe care o deținem și este complet legală și o substanță pe care o deținem și este ilegala este foarte subțire. Un acumulator auto uzat, dacă e depozitat pe o suprafață care nu îl desparte de pământ, de exemplu, e depozitat ilegal și este deșeu periculos”.
Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Arad, comisar șef de poliție Ovidiu-Ionel Budea, a vorbit și el despre subiectul deșeurilor. „Foarte multe produse pe care le folosim și pe care le considerăm inofensive ajung să fie deșeuri și deșeuri periculoase. Tonerele de imprimante, de exemplu, care conțin niște substanțe care dacă nu sunt neutralizate corespunzător sunt toxice și prin natura lor penetrează foarte repede solul și ajung în pânza freatică. De aceea cred că e necesară o conștientizare a tuturor, să înțelegem că aceste norme, legislația din domeniul mediului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Noi luăm măsuri atunci când situațiile ajung mai grave, când se acumulează cantități mari de deșeuri, atunci când societățile comerciale nu respectă legislația, dar fiecare dintre noi ar trebui să înțeleagă că toți suntem responsabili”, a transmis comisarul șef de Poliție Ovidiu Budea.
Serviciul condus de Budea are ca atribuții identificarea şi cercetarea deţinătorilor ilegali de armament, muniţie, explozivi şi substanţe periculoase; verificarea şi controlul deţinătorilor legali de arme, muniţii, explozivi şi substanţe periculoase (persoane fizice şi juridice); eliberarea autorizațiilor în vederea obţinerii de armament, muniţie şi substanţe periculoase, precum şi pentru deţinerea şi comercializarea acestora; desfășurarea activităţii de vizare anuală a deţinătorilor legali de arme, muniții, explozivi şi substanțe periculoase.
Numai în luna septembrie, polițiștii acestui serviciu au indisponibilizat peste 920 de tone de deșeuri periculoase (piese auto, anvelope, cauciuc măcinat, tonere, imprimante, resturi de plastic, hârtie și materiale textile), aproximativ 6 mii de litri de ulei uzat, dar și peste 250 de recipiente de plastic impregnate cu substanțe periculoase.