ARAD. Între 4 și 8 lei pentru o mască FFP2 sau 10 lei pentru 50 de măști chirurgicale. Costurile măștilor de protecție, obligatorii pentru a fi purtate chiar și pe stradă, sunt mult mai mici decât la începutul pandemiei când pe piață nu existau măști chirurgicale sau materiale de protecție. Chiar și așa, costul lunar pentru aceste măști se resimte în buzunarele fiecăruia dintre noi. Deputatul dr. Adrian Wiener explică ce măsuri s-ar putea lua pentru ca Executivul să intervină pe piața comercializării produselor de protecție.
„Guvernul impune folosirea măștilor chirurgicale sau a celor FFP 2 cu capacitate filtrantă mare și priză facială mai etanșă. Foarte bine; cu siguranță folosirea corectă și universală a măștilor faciale de calitate salvează vieți. Folosirea lor în spațiile închise și în cele deschise aglomerate scade incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%. Este de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă (distanțarea fizică reduce incidența Covid-19 cu 25%). La sfârșitul lunii noiembrie, OMS atenționa că purtarea responsabilă a măștii faciale în Europa ar putea slava până la 160.000 de vieți pe continent până în primăvară. Cu atât mai mult în contextul contagiozității de 4 ori mai mare a variantei Omicron. Pe lângă oboseala pandemică și scăderea în general a încrederii în măsurile luate de autorități, discreditare traficată copios de negaționiști și conspiraționiști, mai avem și problema costului pentru accesul universal la aceste tipuri de măști”, explică Adrian Wiener.
Soluție: eliminarea TVA
În acest context, Wiener a dezvăluit că a inițiat un proiect legislativ de eliminare a TVA „pentru aceste produse devenite de importanță strategică și la care accesul trebuie să fie facil pentru toți”. „Am început să purtăm discuții pe această temă încă din martie 2021, în cadrul alianței de guvernare de la acel moment, însă Guvernul Cîțu nu a fost de acord. Motivul invocat a fost insuficienta argumentare științifică a eficienței măștilor FFP 2 și «impactul financiar negativ». Dincolo de faptul că, prin accesibilizarea măștilor de calitate se reduce incidența bolii, spitalizările și deci impactul financiar net este de departe pozitiv, este evident că aceleași «argumente științifice» au stat la baza deciziei CNSU de a impune doar folosirea măștilor chirurgicale și a celor de tip FFP2. Cu toate acestea, impactul lunar pentru 100 de milioane de măști este de 9,5 milioane de lei, cam cât bugetul Academiei Oamenilor de Știință”, a punctat Wiener.
La mâna deputaților
Legea se află acum la mâna deputaților, urmând să fie dezbătută în regim de urgență la Cameră. „Sper ca legea să treacă la Camera Deputaților în regim de urgență și dincolo de declarații să existe și angajamente concrete în limitarea magnitudinii valului 5”, a mai spus Wiener.
Acquis-ul comunitar invocat de Nazare
Într-un răspuns oficial transmis către USR pe această temă de fostul ministru al finanțelor, Alexandru Nazare, se arată că „legislația națională în domeniul TVA a fost armonizată cu acquis-ul comunitar în materie, care nu prevede posibilitatea optării de către statele membre pentru introducerea altor scutiri de TVA decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE. […] Prin urmare, o extindere a scutirii de TVA cu drept de deducere pentru livrarea altor categorii de bunuri decât cele prevăzute expres de norma comunitară, în speță pentru livrarea de măști faciale de protecție împotriva COVID-19, ar contraveni acquis-ului comunitar în materie de TVA, respectiv Directivei 2006/112/CE”.
În replică, Wiener punctează că însăși Comisia Europeană „a decis eliminarea TVA pentru importul produselor menite prevenției, ceea ce este mai mult decât evident, în aceeași logică a accesibilizării, că este perfect de acord cu eliminarea și la comercializare între statele membre”. Ca exemplu, deputatul spune că Spania a luat decizia temporară de a elimina TVA la energie, în perioada crizei energetice.
Legea, respinsă la Senat
Proiectul de lege propus de dr. Adrian Wiener a fost respins în luna noiembrie la Senat, iar pe 7 decembrie a proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Proiectul de lege, precum și expunerile de motive și adresele instituțiilor pot fi consultate la adresa – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19471
Trimite articolul
XHUOOOO!! NU NE TREBUIE! HUOOOOO! NU E BINE CA NU VINE DIN PARTEA PSD! HUOOOOOOOO
O intrebare pt dl wienner; De ce nu a venit cu astfel de propunere cand erau ei la guvernare si aveau si Min Sanatatii ?? Sau e si asta tot o forma desuchiata de propaganda cum era si nerozia aia cu”fara penali in functii publice’ ?? Ni-e deja lehamite fata de asemenea IPOCRIZII gretoase..
Propunere f buna,dar tartiva!Wiener ii politician,strugurii sint acri ptr partidul lui,cind au avut ministru n/a vorbit!
-
ADRIAN WIENNER ESTE PEDOFIL
mai bine elimineaza statul TVA de pe alimente , nu de pe rahaturi fara nici un folos, ce gunoaie, mancarea e baza nu masca , asta e rahat in ploaie, masca e varza stricata pe pluto
MERGETI IN IN FRAST DE CRETIN DE ADRIAN WIENNER DIN ARAD HAI MARSI DE AICI CU FFP2 ORDINARI DRACULUI