Complexul Muzeal Arad a luat parte la o acțiune de susținere a protestelor inițiate de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) pentru data de 3 iulie 2019, între orele 11-12. Angajații din muzeele ce fac parte din RNMR – cel arădean fiind membru fondator al Rețelei – au purtat, timp de o oră, banderole albe, „pentru a semnala deteriorarea relațiilor interinstituționale din cadrul culturii românești”, conform celor de la Complexul Muzeal Arad. „Rugăm opinia publică să analizeze cu responsabilitate protestul muzeelor din România și să ne susțină în demersul nostru național de a readuce demnitatea de specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural național, pe locul pe care îl merită”, spun cei de la RNMR.
Aradul nu e în pericol
La Arad, totuși, situația nu este atât de întunecată ca în alte muzee ale țării. La noi, instituția se bucură de sprijinul autorităților locale. „Protestul inițiat de RNMR se dorește a fi un ultim semnal de alarmă pentru forurile decizionale de la nivel central din România, pentru stoparea și remedierea actului de subfinanțare a proiectelor culturale derulate prin intermediul instituțiilor muzeale. Chiar dacă situația muzeului din Arad, din punct de vedere al finanțării pentru anul 2019, nu este una de colaps sau pericol financiar, datorită susținerii financiare a Consiliului Județean Arad, care a alocat un buget suficient pentru derularea activităților și proiectelor culturale propuse si asumate prin contractul de management, totuși riscurile și problemele critice cu care se confruntă instituțiile muzeale de la nivel național, respectiv ultimele direcții de acțiune desfășurate la inițiativa Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru modificări legislative care nu sunt deloc benefice cercetării, protejării şi valorificării patrimoniului cultural naţional (arheologic, arhitectural/ mobil şi imobil), ne determină şi ne obligă să devenim solidari şi să atragem public atenţia asupra pericolelor ce planează asupra destinele unor instituţii culturale de prestigiu național şi asupra patrimoniului cultural național!”, declară dr. Constantin Ioan INEL, managerul Complexului Muzeal Arad.
Problemele semnalate
Principalele probleme scoase în evidență de către cei de la RNMR sunt lipsa investițiilor în infrastructura muzeală, diferențele și discrepanțele salariale în raport cu alte instituții de cultură, dialogul aproape inexistent cu decidenții la nivel național și acțiunile de dezmembrare a unor instituții „realizate cu unicul scop ca alte instituții să se nască din această dezmembrare”. „Noi, muzeele din România, vrem și știm să muncim, vrem și știm să dezvoltăm societatea – vrem și știm să ducem mai departe cu onoare moștenirea primită de la înaintași!”, declară Ciprian Ștefan Anghel, președintele RNMR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!