„Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României. Avem de ales între un stat de drept și un stat banditesc. Ieșiți în stradă pe 20 iunie și spuneți DA democrației, domniei legii și luptei anticorupție. Cereți demisia Guvernului, cereți demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cereți majorității parlamentare să oprească schimbarea codurilor penale. Iar dacă îl suspendă pe Președinte, spuneți-le că ei oricum nu scapă. Spuneți-le că viitorul copiilor noștri și al țării nu trebuie să depindă de interesul penal al unui borfaș” – arată organizatorii protestului de la Arad (Rezistenţa, Inițiativa România, Corupția ucide şi Aradul Civic).
Aceştia susţin că gangsterii au capturat România și că e nevoie de un protest major pentru a opri transformarea României în „Koruptistan”.
„Gangsterii au capturat România. Au furat la fiecare contract din bani publici, au furat de la Guvern, au furat de la Parlament, au furat de la consiliul județean, au furat de la primărie, ne-au jefuit pe fiecare dintre noi. Iar când au început să ajungă la închisoare, au început să fure instituții și legi. Au transformat codurile penale în codurile penalilor, distrug instituții independente și le pun sub cizmă politică, fură democrația cu totul. România devine Koruptistan, iar democrația se transformă în cleptocrație” – transmit organizatorii.
Evenimentul de la Arad începe la ora 18.00, în faţa Palatului Administrativ, şi va dura până la ora 23.00. Sunt aşteptaţi toţi cetăţenii nemulţumiţi de modificările aduse Codului de procedură penală de către parlamentarii PSD-ALDE.
Modificări controversate
Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a trecut de Camera Deputaților. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și o abținere și urmează să meargă direct la promulgare la președintele Klaus Iohannis. PNL și USR vor să îl atace la Curtea Constituțională.
Amintim doar câteva dintre modificările controversate care i-au nemulțumit pe români: „instanța de apel nu mai poate da o pedeapsă cu condamnare unei persoane achitate în primă instanță, decât dacă apar probe noi”, „revizuirea hotărârilor judecătorești definitive poate fi făcută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de judecătorul care a participat la proces”, „dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public «prevăzut de lege», „convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală”, „durata urmăririi penale este redusă la un an; în cazul în care procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, dosarul se clasează automat”, iar „denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!