ARAD. Aproximativ 300 de oameni care locuiesc în Colonia Aradul Nou s-au strâns sâmbătă, în jurul orei 11.00, în faţa fostei Şcoli Generale Nr.20 de la intersecţia străzilor Constituţiei şi Câmpia Turzii. Cu mic, cu mare, oamenii s-au adunat pentru a-şi striga în gura mare nemulţumirea faţă de starea jalnică a drumurilor din zonă.
„Baltă de nămol”
„După cum se poate observa, se circulă foarte greu. Drumurile au fost sparte cu trei ani în urmă, pentru lucrările de canalizare. Asta este a treia iarnă în care ne confruntăm cu situaţia pe care o vedeţi. Foarte multă lume care nu are maşină e nevoită să circule pe jos. Dacă oamenii au nevoie să meargă până în Aradul Nou la farmacie să-şi ia o cutie de medicamente, trebuie să-şi ia cizmele de cauciuc în picioare ca să treacă prin această zonă. Pentru cei care avem maşini, întreţinerea acestora costă de trei ori mai mult. Nu am avut asfalt aici, străzile Constituţiei şi Câmpia Turzii au fost pietruite, dar în urma lucrărilor s-au transformat, toate, într-o baltă de nămol. Nemulţumirea noastră este legată de starea sub orice critică a drumurilor pentru că nu putem merge nici măcar pe jos, iar cu maşina se trece foarte greu. Solicităm autorităţilor să ia măsuri, să facă ceva pentru că nu mai putem continua în acest fel” – spune Adrian, în numele locuitorilor Coloniei.
Copii scufundaţi în noroaie
„Pentru a ajunge la şcoală, pe Posada, copiii trebuie să-şi ia cizme de cauciuc, ca să treacă drumul. Au făcut aici o staţie – foarte bine -, dar au înălţat cu jumătate de metru pământul, iar când plouă e numai o mocirlă şi alt trotuar nu este” – spune tanti Mărioara.
„Eu am o fetiţă de trei ani şi mă duc cu ea în braţe până la grădiniţă. Cu copiii mai mari mi-e şi ruşine să mă duc la şcoală, că toţi ajung murdari până acolo” – spune Ramona, o tânără mamă.
Întrebări şi… avertizări
Localnicii protestatari au invitat în mijlocul lor reprezentanţi din partea Primăriei. În ciuda promisiunii că va veni cineva, nu a venit nimeni. Nimeni care să le răspundă la întrebări: De ce nu s-a respectat HCLM 215/17 septembrie 2013? De ce nu s-au folosit cele 125 de milioane de lei din excedentul bugetar pe 2013 pentru investiţii în drumurile din Colonia Aradul Nou? De ce s-au asfaltat străzi şi străduţe din jurul acestei zone şi aici nu s-a făcut nimic?
„Coloniştii sunt oameni foarte hotărâţi. Să nu se pună lumea împotriva lor că se pun şi iau gloata şi se duc şi-o fi jale. Păcat că s-au lăsat fraieriţi atâţia ani! E prea mult cât îşi bat joc de noi! Am ajuns praf!” – spune, foarte revoltată, Maria Lungu.
„Protestul nostru la adresa autorităţilor va continua, iar dacă nu se rezolvă nimic o să pornim un miting mai amplu, posibil cu blocare de drumuri. Pentru că aşa nu se mai poate! Acum trei ani s-a promis că se introduce canalizarea şi după aceea se asfaltează drumurile. Canalizare există, dar nu s-a asfaltat nimic” – punctează Sergiu Daniel.
Traversare în grup, pe Timişorii
Nemulţumiţi de absenţa autorităţilor locale, protestatarii s-au gândit să-şi strige of-urile la drumul mare. Şi aşa au hotărât să iasă pe Calea Timişorii. Au luat-o pe strada Constituţiei într-un marş paşnic, presărat cu câteva huiduieli şi scandări de genul: „Falcă, Falcă, te-am votat/ Drumul trebuie asfaltat!”
Însoţiţi de reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, odată ajunşi pe drumul naţional, oamenii au hotărât să traverseze, în grup, strada. Au făcut-o de câteva ori, pe trecerea de pietoni, reuşind să îngreuneze un pic traficul rutier de pe Calea Timişorii. Apoi au decis să protesteze în faţa locuinţei consilierului municipal Florin Galiş, aflată în apropiere. S-a huiduit puţin şi aici şi s-a strigat: „Galiş, nu uita: Colonia e a ta!”
Deşi nu era acasă, consilierul local municipal a fost informat în legătură cu oamenii care protestează în faţa casei sale şi a promis că vine la faţa locului. A sosit în jurul orei 12.30, când majoritatea protestatarilor se împrăştiaseră deja spre case. Dar ne-a dat o declaraţie.
Galiş: „Aici se trăieşte ca în Evul Mediu”
„Supărarea cetăţenilor din zonă este una cât se poate de justificată. Nu e o situaţie nouă, e o situaţie cu care ne confruntăm deja de câţiva ani de zile. Din nefericire, problemele nu sunt rezolvate în ciuda faptului că întotdeauna le-am sesizat şi au fost chiar perioade de confruntări crâncene la nivel politic. Susţinem în continuare necondiţionat problema cetăţenilor din zonă pentru că nu este normal ca nişte cetăţeni să trăiască într-un municipiu în condiţii de Ev Mediu. Aici se trăieşte în condiţii de Ev Mediu. Eu cred că, dincolo de toate discuţiile tehnice şi toate angajamentele pe care le putem face la un moment dat (sigur, în măsura în care există şi capacitatea practică de a la rezolva), aici trebuie să se îndrepte cu prioritate acţiunea urgentă a administraţiei. (…) Ştiu că zona e prinsă într-un proiect de reabilitare. Nu am să mint: nu mă mulţumeşte nici pe mine faptul că există un proiect. Până lucrurile nu se rezolvă, nu ne putem declara mulţumiţi. La nivelul capacităţii mele de decizie, eu am fost unul care s-a luptat pentru zona aceasta şi continui să mă lupt pentru ea. Nu pot rezolva doar prin propria mea voinţă situaţia, dar niciodată şi în niciun context nu am abandonat ideea că această zonă trebuie tratată cu prioritate” – subliniază Florin Galiş, consilier local municipal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!