Arad. A fost protest ieri în faţa unei firme care intermediază forţa de muncă în străinătate. Zeci de oameni s-au adunat luni, de dimineaţă, în faţa firmei cu pricina, cu sediul în Arad, supăraţi pe faptul că, deşi au dat bani serioşi societăţii în faţa căreia protestau, acum nimeni, dar absolut nimeni nu-i mai bagă în seamă. O parte dintre protestatari ar fi trebuit deja să fie la muncă în Germania, după cum li s-a promis, să muncească la o fabrică de macaroane, dar degeaba. Au venit cu bagajele în faţa firmei, dar tot ce au aflat a fost că plecarea lor a fost amânată. Supăraţi că s-a ajuns aici, oamenii au chemat poliţia şi au depus plângeri penale.
Au venit din ţară
Şi nu au fost singurii care s-au simţit traşi în piept. Oameni de prin toată ţara au fost atraşi de oferta firmei din Arad, care le promitea locuri de muncă în Germania, cu salarii atractive: de la 1.300 la 1.700 de euro pe lună. Prea mare a fost atracţia ca cei interesaţi de un loc de muncă în străinătate să nu dea avans de aproape 200 de lei şi să plătească şi alţi 500 de lei pentru analizele medicale. Până acum sunt singurii care au cheltuit bani pentru un vis spulberat. Cei care trebuiau să fie deja în Germania, la muncă, au încercat de câteva zile bune să ia contact cu firma, pentru a afla toate detaliile plecării şi ale locului de muncă din Germania, dar nimeni nu a mai răspuns la telefoane.
Protestatarilor li s-au alăturat oameni veniţi din Timişoara, Piteşti sau Iaşi pentru a semna contractele cu firma de intermediere forţă de muncă. Au fost sfătuiţi de cei care erau încă acasă deşi, conform promisiunilor, trebuiau să fie deja la muncă în Germania, să nu dea bani firmei pentru că totul e o ţeapă. O veste foarte proastă pentru oameni veniţi tocmai din Iaşi şi care au cheltuit oricum bani pentru drumul până la Arad.
Fără vină
Mare parte dintre cei care au semnat deja contract cu firma şi au dat banii ceruţi în avans spun că au fost păcăliţi pentru că au semnat contracte pe fugă şi nu au citit atent că în acte se specifica clar că societatea îşi rezervă dreptul de a returna doar o mică parte din suma primită de la clienţi, respectiv între 15 şi maxim 30 la sută. Cât despre joburile din Occident, plecările au fost amânate de luni bune.
Reprezentanţii firmei arădene consideră înaă că nu au nici o vină în problema plecărilor. Ines Nagy, asistent manager al firmei, spune chiar că nu este vorba de o angajare, ci doar de o intermediere, aşa că rezultatele nu sunt garantate. Cert este că nimeni nu poate preciza câte persoane sunt în acest moment la muncă în Germania prin intermediul acestei firme.
Dosare penale
Oamenii adunaţi luni în faţa firmei cu pricina nu s-au lăsat cu una, cu două. Hotărâţi să îşi caute dreptatea până în pânzele albe, oamenii s-au dus la Poliţie şi au depus plângeri împotriva societăţii de intermediere. „În urma sesizărilor primite, au fost întocmite până în acest moment şapte dosare de cercetare penală pentru înşelăciune. Cercetările continuă sub coordonarea unui procuror”, a anunţat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Poliţiei judeţene.
O afacere profitabilă
Un lucru reiese dacă arunci numai o privire la locul protestului: clădirea luxoasă şi maşinile scumpe parcate în faţa imobilului dovedesc că afacerea merge bine. Bârfele venite din zona legii şi a protecţiei muncii indică faptul că firma ar lucra la limita legii, aşa că, deşi se fac săptămânal controale, nu a ieşit nimic ilegal la iveală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!