După 30 de minute de protest spontan la sfârşitul programului de muncă de joi, 10 august, membrii Sindicatului Finanţe Arad au reluat protestul vineri dimineaţă. Începând de la ora 8.30, funcţionarii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi-au întrerupt activitatea şi au ieşit pe holurile şi în curtea instituţiei.
Aceste acţiuni spontane se aliniază protestelor similare de la nivel naţional, prin care angajaţii din sistem îşi manifestă nemulţumirea faţă de unele prevederi din proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare. E vorba de: *plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei; *indemnizaţia de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei; *voucherele de vacanţă nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei; *anularea posturilor vacante; *desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou; *normative personal: 10 funcţii de execuţie pentru serviciu, 20 de funcţii de execuţie pentru direcţie, 40 de funcţii de execuţie pentru direcţie generală.
„Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post” – explică reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, din care face parte şi Sindicatul Finanţe Arad.
Revendicări
Întrunit joi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor, Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe a hotărât respingerea în totalitate a proiectului OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit sindicaliştilor, „dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”.
Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: *egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal; *introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale „finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate.
Proteste programate
Sindicaliştii din Finanţe au hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel naţional. În data de 22 august 2023, între orele 8.30-10.30, va avea loc un protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă. Concomitent, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanți. Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
„Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal. Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării” – transmite conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Trimite articolul
XLa munca nu la întins mâna.Mergi acolo și stai cu orele ca de abia se misca doamnele.Nu vă convine,mergeți și munciți la privat.
-
La cules de struguri si prune . Impreuna cu sefii vostrii.
La muncă nu la privilegii și întins mâna dacă nu vă convine mergeți la bandă la Takata sau la joyson
Cei din privat cand sunt nemultumiti de salariu isi dau demisia si merg sa isi caute de munca in alta parte, unde considera ca sunt mai bine platiti. Ce ii opreste pe acesti oameni sa isi dea demisia si sa isi caute la privat, daca tot considera ca la privat e mai bine? Iar ca o constatare, cand mergi pe centru in jurul institutiilor publice vezi plin de masini cu tichet de handicap in parbriz (aprox 40%). Oare la aceste institutii lucreaza in mare persoane cu handicap? Sau persoanele care viziteaza aceste institutii sunt in mare parte persoane cu handicap? Mergeti mai ales in lateral la Primarie. Poate face aradon o cerere catre Casa de Sanatate Arad sa ni se spuna cat la suta din concediile medicale din Arad sunt de la stat. Asta arata calitatea oamenilor care lucreaza la stat.
-
Corect, asa este !
Atat timp cat au salarii mult mai mari decat in mediul privat (ceea ce nu e normal) eu zic ca nu au dreptul la nici un protest. A aparut azi unul si la tv si a spus ca nu e normal ca un inspector sa duca acasa “DOAR 6000 DE LEI” pe luna… Bine ca e normal ca un angajat la privat sa duca 2000-3000 de lei…
Cum se incearca un pic normalizarea institutiilor, cum ies parazitii sa protesteze. Astia vor cu orice pret sa ramanem in anii ’80-’90…
Inca o dovada ca adevaratul motiv pentru care e tara asa cum e, sunt cei “mici” din sistem, nu cei de la putere.
Mai bine si-ar lasa conitele tigara pe balcon, si-ar spala cana de cafea la baie, si s-ar apuca de lucru, repede repejor…Ce conditii vatamatoare la Finante domnule? Ca te doare spatele de la statul pe scaun? Eiiii dracie…
automatizati excelul cu un macrou si concediati 80% din taietorii de iarba, din cauza voastra platim taxe exorbitante, trebuie sa va plateasca pe voi degeaba din banii colectati de la noi.
-
@Gicu: oare au auzit de .xls ?
Fac pariu că peste 75% din persoanele care au o tastatură în față nu știu să editeze un text iar dacă-i întrebi de macrou probabil îți vor răspunde că preferă heringul
Treaba e ca mulți romi nu declara veniturile ?
Voi greva faceți pentru a eficientiza risipa pe bani publici in sensul ca nu vor nimeni sa ia o atitudine.
Imbulzeala-i mare pt. posturile de la stat degeaba pe mangoti grei, in schimb la privati, pt. ocuparea fortei de munca grea, bate vantu’.
Respect !
Si acuma e una ce iti face chitanta si una la care platesti? Ambele care tasteaza cu un deget si au mainile pline de inele de aur? Cata nerusinare, 90% ar trebui sa zboare, pune dracului un sistem online si plata cu cardu. Spor de stat in fund, cum zice cineva mai sus, singuru care lucreaza acolo, e paznicul, care te ajuta cu una alta.
Care este problema dacă statul nu mai are bani,nu mai poate sa va plătească…? Privatul , merge in faliment, voi invirtiti 2 hârtii și luați zeci de milioane, nu va interesează ca nu sint bani pentru salarii. Afara cumetriile, neamurile, amantele…obligațiile politice, etc, etc. In privat este nevoie de forța de munca,de contabili, economiști, vinzatori,..muncitori…etc,…etc…va ,așteaptă
E ciudat sa vrei sa fi platit mai bine si eu astept de 3 ani sa-mi apara impozitul pe cnp-ul meu. E greu. Da pe la privat pe cand?! daca sunteti nemultumiti…
Pentru fiecare angajat nemulțumit care pleacă sunt 1000 care doresc sa va ia locul și fără absolut nici un spor nesimțit.
Demisia si la privat. Ca sunteti competenti nevoie mare. Aveti sansa sa dovediti de ce sunteti in stare: la privat!!!
Ce spor, de nesimțire? De hemoroizidela statul pescaun? De la Facebook în timpul serviciului? La privat cu voi trântori lor. Adunătură de piloși ce sunteți!