Arad. Nu mai pot să suporte situația în care sunt obligate să muncească, nu mai vor să își asume riscul de a lăsa copiii nesupravegheați, nu mai vor să fie obligate să se „descurce” prin tot felul de metode ca să asigure necesarul de personal care să facă grădinița să funcționeze în condiții normale. Au decis să facă cunoscută situația în care a ajuns învățământul preșcolar și au declanșat greva japoneză. Toate cadrele didactice și singurul angajat nedidactic al grădiniței PP1 din Arad, alături de angajații din celelate grădinițe structuri (PP12, PN1 și PN27) vor purta timp de două zile banderola albă. Și nu se vor opri până nu se va rezolva situația. „De dragul copiilor, din respect pentru părinții care au ales grădinița noastră, pentru a avea un învățământ de calitate, de care trebuie să se bucure toți copiii”, a declarat directorul unității de învățământ, Tatiana Ifju.
2 îngrijitoare la 290 de copii
Situația în care au ajuns aceste grădinițe, o situație care se repetă în majoritatea unităților de învățământ preșcolar, este la limita suportabilității. Legea prevede că trebuie să se asigure o îngrijitoare la 16 copii dar, în acest moment, la PP1 sunt două îngrijitoare la 290 de copii. Și nici măcar cele două nu au normă întreagă, ci una este angajată pentru 6 ore și una doar pentru 4 ore.
Situație cunoscută la IȘJ și la Primărie
Au ajuns la grevă după ce au epuizat toate celelalte căi legale de a rezolva problema. Au făcut adrese la IȘJ de unde s-a aprobat deblocarea a 2 norme și jumătate dar primăria, care trebuie să aprobe organizarea concursului, nu a făcut-o. Pentru că nu se încadrează în costurile per elev. Adică bugetul nu este suficient pentru a mai fi angajați oameni în plus. De ce nu e suficient, deși sunt grupe și cu 37 de copii? Pentru că personalul este calificat, educatoarele au grade didactice, au vechime și gradații de merit și, ca atare, salariile sunt mai mari. În plus, legea prevede ca din acest cost per elev să fie plătite și cheltuielile cu întreținerea. Doar la noul sediu al PP1, o medie a prețului căldurii lunare se ridică la 8.000 de lei, căldura fiind furnizată de CET.
Un sediu nou, făcut din bani publici, de la bugetul local, care respectă toate normele de funcționare europeană. O grădiniță frumoasă și modernă a cărei activitate didactică este blocată de lipsa de personal. Un blocaj al întregului sistem care afectează în primul rând copiii.
Situația este cunoscută și la nivelul SDI Arad. Dănuț Ieneșescu liderul SDI Arad este alături de cadrele didactice și declară că situația este foarte gravă și afectează mult mai multe unități școlare. „Situația este cunoscută și la nivel de Federație Sindicală și la nivel de Minister. Au fost făcute foarte multe demersuri pentru a se lua măsuri care să deblocheze aceste situații. Nu se mai poate continua așa”, a punctat liderul arădean.
Cât de mult vor fi susținute aceste cadre didactice în demersul lor, cât de mult se vor implica autoritățile pentru a rezolva situația, rămâne de văzut. Cert este că e prima recunoaștere publică, asumată, a unei situații grave care afectează copiii și părinții și obligă cadrele didactice să își asume riscuri pentru care, în cazul în care se întâmplă ceva unor copii, sunt responsabile. O vină care aparține unui sistem prost gândit, dar care se va întoarce împotriva celor care încearcă să facă față unor carențe majore de personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!