Arad. Cei aproximativ 2.000 de copii înscrişi la activităţile Palatului Copiilor nu vor fi relocaţi, cel puţin până la sfârşitul acestui an. Ministerul Educaţiei a făcut promisiuni, anunţând că va plăti restanţa de 50.000 de lei pentru chiria sediului actual, dar a condiţionat mutarea activităţilor începând de anul viitor.
Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a fost la Bucureşti, săptămâna trecută, şi a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, cerând rezolvarea problemei Palatului Copiilor. La începutul lunii octombrie, profesorii de aici au iniţiat un protest cu banderole albe, în semn de protest faţă de somaţia primită de la Inspectoratul Şcolar conform căreia activităţile trebuie mutate în altă clădire, pentru că ministerul nu va mai plăti chiria lunară de 10.300 de lei.
„Directorul general din Ministerul Educaţiei mi-a dat asigurări că până la finele anului se vor plăti restanţele pentru chirie, în nouă tranşe. Ar urma să fie achitată chiria şi pentru perioada rămasă până la 31 decembrie, însă nu ştim ce va fi de anul viitor. Se caută în continuare soluţii de relocare a Palatului Copiilor în clădiri pentru care nu se percepe chirie, cum ar fi ale unor şcoli”, ne-a declarat Ieneşescu.
În condiţiile veştilor sosite de la Bucureşti, cei aproximativ 40 de angajaţi ai Palatului Copiilor au suspendat protestul. Ei anunţaseră că dacă până în 15 octombrie nu se găsesc soluţii, vor ieşi în stradă. Totuşi, incertitudinile cu privire la mutarea activităţilor menţin starea de tensiune. Angajaţii şi conducerea instituţiei îşi doresc să rămână în actuala locaţie până la finalizarea lucrărilor la noua clădire a Palatului Copiilor, de lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Variantă de relocare
Directorul Palatului Copiilor, Raul Bocşe, ne-a declarat că dacă ministerul nu va accepta să mai plătească chiria încă un an sau doi, până când e gata noul sediu, atunci soluţia luată în calcul este mutarea într-un imobil al Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protectia Mediului, situat pe strada Ioan Fluieraş. Aici ar exista disponibile 28 de săli pentru desfăşurarea activităţilor, însă niciuna corespunzătoare pentru cercurile de dansuri şi aerobic, astfel că pentru acestea se mai caută soluţii.
„Ar fi totuşi dificil să ne mutăm până la 1 ianuarie, pentru că timpul rămas e scurt. În plus, nu avem nici fonduri pentru relocare, care nu este ieftină. Cea mai bună soluţie, în caz că trebuie să ne mutăm, este aceea de a amâna acest lucru până în vacanţa de vară, pentru a putea face toate pregătirile necesare. Există multe echipamente care trebuie mutate, nu este ceva ce se poate face în câteva zile”, a spus Raul Bocşe.
Spaţiile oferite gratuit de Galleria Mall nu mai sunt luate în calcul, pentru că nu ar fi corespunzătoare, dar şi pentru că locaţia este considerată prea departe de centrul oraşului.
Notificare
În 23 septembrie, Palatul Copiilor a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean o notificare conform căreia Ministerul Educaţiei Naţionale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an şcolar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spaţiu pentru care să nu se plătească chirie.
Cu ani în urmă, clădirea în care funcţionează de câteva decenii Palatul Copiilor a fost revendicată de foştii proprietari şi câştigată în instanţă, iar statul plătea chirie.
În prezent, aproape 2.000 de copii sunt înscrişi la cele 30 de cercuri, care adună 5.000 de participări, pentru că unii frecventează mai multe activităţi.
Trimite articolul
XIntrebam inspectorii scolari si scribii ce functioneaza in noul, luxosul si uriasul sediu al Inspectoratului Scolar Arad daca sunt impacate constiintele lor si daca le cade bine sa stea in birouri noi, aerisite, sanatoase, luminoase, in timp ce sute de scolari isi petrec timpul liber inghesuiti in cladirea darapanata, muceda, plina de igrasie si bacterii, nesanatoasa de pe Bd Revolutiei .
CE JUDET … CE TARA!