Pe 9 martie, mai marii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad ne-au invitat la o conferință de presă numită Meserii tradiționale pentru viitor, la care au mai fost inviţati să participe „actori” din diferite domenii, toți interesați, influențați sau cre pot influenţa soarta liceului. Printre aceștia s-au numărat Anca Stoenescu – consilier local, Rodica Glăvan – inspector școlar, Adrian Todor – deputat, Mihai Fifor – senator, Claudius Mladin – inspector școlar general și Gheorghe Falcă – primarul municipiului. Ultimii doi nu au dat curs invitației. De asemenea, în sală au mai fost prezenți și reprezentanți ai diferitelor companii ce activează în industria de prelucrare a lemnului, aceștia fiind, poate, cei mai interesați ca liceul cu profil de prelucrare a lemnului să rămână în viață.
Profesor Oana Olariu, moderator al întâlnirii, a deschis conferința protest precizând că, după ce în ultimii ani Inspectoratul Școlar și „autoritățile implicate” au dirijat o discreditare a liceului în care predă, colectivul de profesori al instituției au pus la punct un plan strategic de „reînviorare” a liceului. Cadrele didactice de la „Iuliu Moldovan” spun că această strategie de denigrare a liceului lor a avut şi are un singur scop: acela de a muta Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” în clădirea de pe Calea Timișorii1, clădire în care de câțiva ani funcționează alături de liceul tehnologic.
Diminuare sistematică a numărului de clase
„Interesul uriaș pentru clădirea liceului nostru a condus la aplicarea unui plan de diminuare sistematică a numărului de clase de profil, inoculându-se beneficiarilor educației motivul fals că nu se mai solicită profilul, sau că școala se desființează, descurajând prin toate procedeele posibile părinții și absolvenții claselor a VIII-a să se mai înscrie la noi” – se arată într-un comunicat al fostului Liceu Forestier.
Pentru a contrazice afirmația conform căreia piața nu mai solicită absolvenți ai profilului, în sală au fost prezenți reprezentanți ai câtorva firme din Arad și județ, care au luat cuvântul pentru a aduce argumente în susținerea necesității existenței liceului. S-au scos în evidență atât lipsa elevilor pregătiți, cât și lipsa dorinței tinerilor de a lucra. În același timp, au fost aduse în discuție piedicile pe care legislația le pune uneori companiilor private în momentul în care doresc să ofere, de exemplu, burse unor elevi ai liceelor tehnologice. „Nu toți tinerii sunt capabili să urmeze un liceu cu profil teoretic – deși în ultimii ani investițiile în acest tip de învățământ au fost considerabil mai mari decât în învățământul tehnologic – foarte mulți dintre aceștia ajungând ca, la finalul studiilor liceale, să fie șomeri cu diplomă.” – a punctat reprezentanta unei tâmplării din Livada.
Amendamente la lege
Senatorul Mihai Fifor a intervenit și el, spunând că va aduna propunerile celor prezenți și le va transforma în amendamente pentru legea învățământului dual, ce urmează să intre în Senat săptămâna viitoare. „Vom porni noi (n.r. – alături de Adrian Todor) o campanie de promovare a liceului forestier, dacă din altă parte nu vine susținere. O campanie voluntară, alături de copiii noștri – vom lua la pas satele din județ, pentru a vedea dacă tinerii de acolo sunt interesați să urmeze cursurile unui liceu tehnologic în Arad.”, a adăugat acesta.
Ce spune directorul
Florinel Boja, directorul liceului, a declarat că este dispus să ofere tinerilor din zonele rurale ale județului un spațiu de cazare în internatul școlii și o masă caldă, toate acestea pentru a îi stimula să urmeze cursurile liceului forestier. În ceea ce privește acapararea de către liceul german a întregii clădiri de pe Calea Timișorii, deputatul Adrian Todor a precizat: „Chiar sunt necesare patru corpuri de clădire în care să funcționeze liceul german, dacă în momentul ăsta sunt patru familii ce aparțin acestei etnii și care își au înscriși copiii la acest liceu?”.
Pe parcursul conferinței a mai intervenit și Rodica Glăvan, inspector școlar, care a spus că nu contestă necesitatea acestor profesii și că instituția pe care o reprezintă va ține cont și de cererea de forță de muncă a companiilor din zonă. De asemenea, o scurtă intervenție a avut și Anca Stoenescu, consilier local, aceasta declarând că va fi un ambasador al cauzei Liceului Forestier și că va lupta totodată pentru toate liceele tehnologice din oraș.
Care sunt contraargumentele?
În încheiere, Paul Hac, directorul Parcului Național Lunca Mureșului, a transmis celor prezenți că este nevoie de o conferință de acest fel și cu cei care susțin desființarea liceului forestier, pentru a se afla și argumentele contra acestuia, pentru că argumente favorabile păstrării instituției există destule. „Se tot caută simboluri ale Aradului, pentru diferite strategii turistice și de dezvoltare. Este ciudat că încercăm să eliminăm simbolurile pe care le avem. Dacă întrebăm oamenii cu ce asociază Aradul, una dintre asocieri se leagă de IMAR, de sculptură și de mobila fabricată în oraș. Pentru asta Aradul este extrem de cunoscut. Totuși, deși avem acest simbol al orașului, se încearcă acum eliminarea liceului forestier, care este continuatorul tradiției prelucrării lemnului” a declarat președintele Parcului Natural.
Siguranţa din 2017-2018
Ce se va întâmpla cu Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan? Va continua acesta să existe sau va deveni istorie? Desigur, totul rămâne la latitudinea organelor decizionale în acest sens. În anul şcolar 2017-2018, liceul a fost salvat cu toate că, reţeaua şcolară propusă iniţial în CLM, liceul avea de suferit. După dezbateri şi negocieri, CLM a votat o reţea şcolară fără comasări şi dispariţii. Vine însă 2018…
FOTO: Valentin Goran
Citiți principiile noastre de moderare aici!