ARAD. După cum anunţam încă de săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Arad a preluat de la Primăria Arad tot ceea ce înseamnă fostul Spital Municipal, cu tot cu clădirile aferente. Totul, în baza unor legi gândite în Codul Administrativ. Încă de săptămâna trecută, Iustin Cionca, preşedintele CJA, anunţa că va prelua Municipalul doar în baza unui protocol de colaborare care urma să fie stabilit şi asumat de către cele două părţi, respectiv Consiliul Judeţean şi Primăria. Şi asta pentru a se asigura de faptul că, deşi nu va mai deţine clădiri ale Spitalului Judeţean, municipalitatea va continua să finanţeze sistemul de sănătate. Acest lucru s-a şi întâmplat, protocolul fiind întocmit şi aprobat de CJA.
În acest document au fost stabilite detalii clare de finanţare, cu sume şi termene, cu obligaţii ale celor două părţi, în special din partea Primăriei. Dar să vedem care sunt cele mai importante prevederi ale acestui protocol. Prima obligaţie a municipalităţii se referă la sumă. Prin protocol, se stabileşte că Primăria Arad va aloca în fiecare an cel puţin 20 de milioane de lei pentru susţinerea financiară a Spitalului Judeţean. Asta, în baza unor propuneri de cheltuieli fundamentate de CJA, care vor fi trimise spre analiza Consiliului Local Municipal. Banii vor trebui alocaţi în patru tranşe egale, prima la maxim 30 de zile de la adoptarea bugetului Municipiului Arad, iar următoarele trei trimestrial, până în data de 15 a ultimei luni a fiecărui trimestru. A fost prevăzut şi faptul că există posibilitatea ca bugetul să nu fie adoptat în primele trei luni ale anului. În această situaţie, suma va fi transmisă de către Primărie în trei tranşe egale.
„Consiliul Județean Arad se angajează să prezinte Consiliului Local al Municipiului Arad, în luna ianuarie a fiecărui an, un raport privind cheltuielile efectuate în anul anterior. Raportul va fi însoțit de documente justificative”, se mai specifică în protocolul respectiv.
Totodată, Consiliul Judeţean a solicitat faptul că, în cazul în care sumele primite de la primărie nu sunt cheltuite integral, acestea să fie bugetate pentru spital în anul care urmează.
Vrea fapte concrete
Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a declarat că este de acord cu acest protocol şi că i se pare normal ca municipalitatea să finanţeze sistemul de sănătate, ţinând cont de faptul că majoritatea pacienţilor Spitalului Judeţean Arad sunt locuitori din municipiu. Totuşi, Bibarţ a ţinut să trimită nişte „săgeţi” către Iustin Cionca şi Consiliul Judeţean.
„Efortul bugetar este mare (n.r. pentru susţinerea Spitalului Judeţean), dar nu am spus nu. În fiecare an alocăm bani pentru Spitalul Județean, însă am constatat că nu au fost cheltuiți în integralitate. Ne-am dori ca astfel de lucruri să nu se mai repete. Interesul nostru, ca municipalitate, este să avem un act medical de care cetățeanul să fie mulțumit. Nu ne ajută cu nimic comunicatele de presă sau postările pe facebook. Vreau să văd că cetățenii remarcă o îmbunătățire a calității serviciilor medicale. În acest context, facem acest efort bugetar pentru sănătate și sperăm că rezultatele se vor vedea cât mai repede”, a spus Bibarţ.
De cealaltă parte, Cionca a lansat şi el „săgeţi” către primarul Aradului, susţinând că suma de 20 de milioane de lei este una cam mică.
„După negocierile pe care le-am avut cu administrația locală, am ajuns la acest acord prin care primăria va include acum în bugetul propriu suma de 10.000.000 de lei și la rectificarea de buget încă 10.000.000 de lei. Este o sumă mică, ar fi fost de preferat un procent din cheltuieli. Dar este și pentru primărie un an greu, cu probleme pentru asigurarea subvențiilor la CET și înțelegem acest lucru. Ne vom descurca cum putem. Noi, Consiliul Judeţean, am alocat 60 de milioane de lei. Vom continua discuțiile pentru a aloca un procent cât mai mare din buget pentru sănătatea arădenilor”, a spus preşedintele CJA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!