ARAD. Consiliul Judeţean Arad şi Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii din România au încheiat un protocol care vizează realizarea centurii de sud-est a municipiului Arad. Parteneriatul a fost necesar pentru ca mega-lucrarea să poată fi realizate pe fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, urmând ca CNAIR să solicite finanţarea nerambursabilă. Protocolul a fost încheiat încă din vara anului trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, iar luna aceasta documentul a suferit mici modificări. Consilierii judeţeni au votat în unanimitate, în şedinţa CJA din data de 12 aprilie, un proiect de hotărâre care aduce protocolului aceste modificări. Practic, în documentul iniţial, nu s-a specificat, odată finalizată centura, care va fi instituţia care o va întreţine şi care se va ocupa de reparaţii. Acum, prin hotărârea adoptată în 12 aprilie, şi acest lucru a fost bine stabilit. Modificarea protocolului spune că „întreținere curentă și periodică a drumului (exceptând obligațiile ce decurg din garanția de bună execuție), începând cu data recepției la terminarea lucrărilor” va intra în sarcina CNAIR, urmând ca centura să intre în administrarea companiei naţionale, după ce lucrările vor fi finalizate.
„Este perfectibil”
Interpelat pe marginea acestei modificări, preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a declarat faptul că protocolul poate suferi, şi pe mai departe, mici modificări.
„Trebuie să înţelegem faptul că un asemenea protocol este o premieră la nivel naţional, o colaborare între o companie naţională şi o instituţie locală nu a mai fost încheiată în România. Tocmai de aceea, se poate ca protocolul să aibă mici lacune, să aibă nevoie de mici modificări sau adăugiri. Protocolul este perfectibil, dar este important faptul că el există şi că el va duce la realizarea acestei investiţii foarte importante pentru Arad, centura de sud-est a municipiului”, a spus Cionca.
Consiliul Judeţean Arad a iniţiat demersurile pentru realizarea acestui segment de centură în urmă cu trei ani de zile. Iniţial, se dorea solicitarea finanţării nerambursabile pe POR 2014-2020. Dar valoarea investiţiei, estimată la aproximativ 50 de milioane de euro, a „închis” această portiţă. CJA s-a reorientat şi s-a descoperit faptul că POIM ar putea finanţa proiectul. Numai că acest program de finanţare nu se adresează instituţiilor judeţene, fiind nevoie ca o companie naţională să depună cererea de finanţare. Aşa s-a ajuns la întocmirea unui protocol de colaborare între CJA şi CNAIR, urmând ca acest parteneriat să ducă la obţinerea banilor necesari pentru realizarea centurii.
Trimite articolul
XDe ce nu e la 4 benzi, daca tot e pe fonduri nerambursabile ? Imi aduc aminte de un ministru al transporturilor care prin 2000 zicea ca nu e necesara o autostrada Arad-Timisoara. Si inca ceva: pun pariu ca drumul expres Arad-Oradea va fi gata inainte de centura asta.
Haideti prima oara sa construim aceasta centura si pe urma o sa vedem cine si cum o administreaza fiindca suntem satui de promisiuni si de incompetenti care alearga dupa ciolan……
Aloo ..de 3 ani.doar vorbe și promisiuni..
Acum mama ce protocol ..când o fi gata cine o sa pună firma de paza..curățătorii de zăpadă și etc..firme de încredere locale..
Pai întâi sa o vedem ca începe odată lucru la centura ..ca dacă o fi ca la pasarela de la centura spre selgros..sa treacă 10 ani și tot asa
asa zisa centura din gai e un abuz si o bataie de joc fata de cetatenii aradului practic celir ce locuiesc acolo li se interzice dreptul la o viata decenta nu poti face din strada de cartier centura fe drum europran e de domeniul penalului!
-
Cumpăr casa pe centura din gai. La preț de nimica, deoarece nu am nici o libertate… sau dau la schimb cu apartament 2 camere în vlaicu din acela de 40mp..
Cele mai scumpe case sunt pe centura din gai și voi va vaitati.
” Să facem totu ca să ridicăm pe noi culmi de glorie și civiliozație stindardul gloriosului nostru conducător ”
Cu așa texte în romanika poți trăi bine de tot 24 de ani
DE SUNTETI LIMITATI IN GANDIRE???????DE CE NU O FACETI IN REGIM DE AUTOSTRADA 4 BENZI IN TOTAL-2 PE FIECARE SENS??????DE CE NU GANDITI O INVESTITIE PENTRU VIITOR??????????????
-
Ăștia o tot fac de 5 ani cu o singură bandă pe sens, cu două benzi pe sens ar dura încă 15 ani. Cred ca în următorii 10 ani nu va fi gata!
In Romania dureaza 5-10 ani sa modificarea unui protocol,si 10-20 de ani pentru a finaliizarea proiectului!