Eu îmi amintesc cum sunau sticlele de lapte. Şi senzaţia de frig care îţi intra până în oase, dar care merita pentru că, după câteva ore de stat la coadă, tot ajungeai la jumătate de kilogram de banane. Şi cum mirosea gazul din lampa lângă care citeam. Sunt primele trei lucruri de care îmi amintesc atunci când cineva îmi zice şopteşte cuvântul „comunism”? Tu ai trăit acele vremuri? Despre ce îţi aminteşti prima şi prima dată? Ce te-a marcat? Care sunt senzaţiile tale din „bătrâni”? Dar oare nu ești curios să vezi care sunt obiectele din bătrâni de care îşi aminteşte Silviu Gherman? Şi despre care va vorbi, cel mai probabil cu nonşalanţă şi farmec de artist, joi, 17 decembrie, la Teatrul Ioan Slavici, de la ora 17.00, în Sala Studio? Povestea sa comunistă – „Obiecte din bătrâni” – e gratuită, ca şi intrarea la spectacol.
„Tineri arădeni. Nu fiți ne-educați în privința trecutului, ci dimpotrivă, educați. Vă educ eu pe data de 17 decembrie, de la ora 17.00, când vă voi vorbi despre 5 obiecte care m-au frapat pe mine în comunism. Puteți să le vedeți și puteți să și puneți mâna pe ele, dar după ce voi ține eu spectacolul pe care l-am scris cu mâna mea și pe care îl rostesc cu gura mea. Muzica e a lui Ovidiu Chihaia, așa să știți. Tineri arădeni. Intrarea e liberă. Nu costă nimica! Ce aveți de făcut pe 17 decembrie? Să fim serioși. Haideți să mă vedeți pe mine”, scrie despre oferta sa de la teatru Ovidiu Gherman, pe pagina de facebook a evenimentului.
Despre ce obiecte va vorbi în spectacolul lui Silviu Gherman? De pildă despre…. casetofonul Sharp, unul dintre bunurile… de bine din perioada comunistă. „În schimb tu, casetofonule Sharp, cu tine am altă relație, noi doi am fost prieteni buni ani de-a rândul și mi-ai deschis calea către multe lucruri sublime pe care le fac acum. Tu ai fost motorul creației. Ce mă făceam fără tine? Fără capacitatea ta de a-mi reda vocea și de a mă ajuta să mă cunosc, să-mi placă să mă ascult, să-mi placă să îmbunătățesc ce aud, eram de multă vreme în șanț”, ne spune artistul despre one man showul său.
Un muzeu al vieţii comuniste
Nu va fi vorba la teatru, pe 17 decembrie, doar de spectacolul în Silviu Gherman şi de cele cinci obiecte ale sale din perioada comunistă, ci vor fi expuse acolo mai multe obiecte, un fel de mini muzeu al vieții cotidiene în comunism.
Pâine cu untură şi boia
După show, vine şi recepția. Se va servi mâncare și băutură din acei ani dureroşi: polonezi cu muștar, sirop de zmeură și apă minerală, eugenia, pâine cu untură și boia, cu parizer, chipsuri de creveți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!