“Profesorii” unuia dintre cele mai aşteptate after school-uri din Arad (Angels After School), Bogdan Costea, Zoli Lovas şi Adriana Barbu, dezvăluie câteva dintre experienţele prin care vor trece copiii şi tinerii care au optat sau vor opta pentru programul de activităţi şcolare care se bucură se susţinerea Inspectoratului Şcolar.
“Vorbirea este darul omului de a transmite gândurile, sentimentele, trăirile sufleteşti. Prin natura noastră umană suntem hărăziţi cu capacitatea de a emite sunete, vorbire şi muzică. Cu migală, răbdare, pasiune – vorbirea – o putem transforma în artă. O artă a comunicării, a sensibilităţii, a dragostei pentru acest “dat” unic. La început o să o luăm ca pe o joacă. Cu inventivitate, umor, dar şi muncă vom încerca şlefuirea vocii. Şi asta pentru ca ea să “sune” bine. O să descoperim de câtă putere de convingere este capabilă vocea noastră, de câtă grijă şi “curăţenie” are aceasta nevoie pentru a fi acea unealtă personală, inconfundabilă, unică. Pentru o voce de aur, haideţi să călătorim împreună într-o lume a cuvintelor, a vorbelor spuse… simplu, clar şi curat”, îşi prezintă actorul Bogdan Costea oferta sa pentru curs.
“Ce văd eu important? Comunicarea, descoperirea unor aptitudini latente. Eu am o metodă iar metoda mea e faptul că fiecare copil este o metodă. Nu eu sunt cel care dă, ci eu sunt cel care primeşte de la copii şi cel care transformă mai departe. Gata cu clişeele. Haideţi să luăm copilul de la calculator, haideţi să-l ferim de perspectiva construcţiei unei identităţi false în faţa acestuia, pe diferite site-uri de socializare, haideţi să comunicăm direct, să ne uităm direct în ochi, haideţi să realizăm că nu cel de lângă tine este mai bun, ci chiar tu. Fiecare copil este un unicat. E momentul să scape de inhibiţii, să treacă la o concurenţă cu sine. Fiecare copil e o metodă, aşa că nu poţi să aplici un şabon. Vreau să-i învăţ să nu le fie ruşine de sentimentele lor. Nu e o ruşine să fii sensibil, ci să fii un infirm afectiv, să nu simţi şi să nu poţi comunica. O să fie joc nu joacă, play not game, căci un copil care se joacă de-a pilotul este mai pilot decât pilotul. Primul nu are rutină şi e cu tot sufletul lui prins în joacă. Asta le propun”, sunt cuvintele actorului Zoli Lovas adresate viitorilor elevi.
“V-aţi dorit vreodată să faceţi dreptate, să împărţiţi lumea în buni şi răi şi să arătaţi tuturor ce e bine şi ce nu? V-aţi dorit vreodată să spuneţi clar că aceasta este dreptatea, acesta adevărul şi nimeni nu-l va putea ascunde, îngropa? Când eram copil, eram convinsă că totul se împarte în alb şi negru şi că, la un moment dat, voi face ca toţi să vadă acest fapt iar dreptatea, care era a mea, va fi auzită. Când am ajuns prima dată într-o redacţie de ziar, m-am prins că lupta ar putea să dureze mult, că s-ar putea ca nu întotdeauna ce ştii este adevărat, dar că în cele din urmă drumul s-ar putea să fie cel important. Că acolo e tot farmecul. Şi m-a vrăjit. Am aflat apoi că cel mai vechi lucru din lume e ziarul de ieri şi că dacă nu eşti acolo, în mijlocul luptei, dacă nu spui tuturor ce ai văzut, ce ai aflat, nu trăieşti. Că ai şansa să scoţi la iveală adevăruri mici pe care unii vor să le ţină ascunse, să faci un bine unui om care a văzut în tine ultima speranţă sau măcar le spui oamenilor ce opţiuni au. Atunci nu mai ai scăpare, nu mai poţi respira sau trăi o zi fără să fii jurnalist. Rareori în lupta internă dintre tine şi jurnalistul din tine câştigă cel care vrea să stea acasă, să închidă ochii, să uite. Nu mai poţi să ieşi de sub vrajă, dacă ai călcat odată serios într-o redacţie de ziar.
Îi invit pe cei mici să refacă acest drum cu mine: să calce pe urmele şi să facă cunoştinţă cu câţiva dintre ziariştii celebri din Arad, să vadă cum prinde contur o ştire, cum ajunge ea mai apoi în paginile ziarului, cum o poţi citi imediat pe internet, cum se “coace” o ediţie, cum se fac poze, să aleagă între ce contează şi ce nu, ce se “vinde” şi ce nu şi cum ar trebui să fii ca să fii câinele de pază al societăţii. O călătorie nu printre îngeri, fantome, eroi sau criminali, ci prin lumea cu care vei da piept zi de zi, mai apoi. Nu o poveste de basm, ci o poveste de “după blocuri”, reală, care s-ar putea să te scoată cândva la liman”- Adriana Barbu, jurnalist.
Înscrierile se mai pot încă face pe Bulevardul Revoluţiei nr. 44 (ap. 17-18) iar informaţiile pot fi obţinute de la telefoanele:
074253103 sau 0745792919.
Citiți principiile noastre de moderare aici!