ARAD. Câteva provocări au loc în aceste zile în oraş, iar acestea aparţin tinerilor de la CitiZenit, care continuă proiectul lor curajos pentru Arad (Particles #4) cu câteva ateliere.
„Am început cu entuziasm atelierul de creație mobilier urban și cel de artă murală! Primele zile ale acestora au însemnat discuții, plimbări, perspective noi și teme de casă. În următoarele zile, participanții vor începe intervențiile pe Malul Mureșului alături de coordonatorii lor”, fusese anunțul făcut de membrii oragnizaţiei pe reţeaua de socializare Facebook.
Între timp, atelierele s-au animat serios iar rezultatele intervenţiilor sunt pe cale să se facă vizibile și să facă cunoştinţă cu arădenii curioşi să afle cum se pot transforma, sănătos şi frumos, locuri moarte de prin oraş.
Mai mulți artiști arădeni – Ildiko Biro, Dinu Perva,Teo Cociuba, Maria Tămășan, Raluca Rusu, Alex Ciobota, Diana Serghiuță-Popa – sunt coordonatorii atelierelor iar aceştia au atras o grămadă de tineri, veniţi să fure din meserie şi să schimbe, cât se poate, imaginea unui oraş obosit. Iar intervenția din aceste zile parcă s-a mulat extrem de bine pe Arad, pentru că soarele a lipsit iar griul cotidian a cucerit parcă şi mai multe zone din oraş.
Atelierele sunt doar o parte din proiectul mult mai amplu pe care cei de la CitiZenit l-au pregătit şi care, pe 9 octombrie, le propune arădenilor să asculte muzică live în acest loc al intervențiilor de acum, la Particles Festival #4!
În pregătirea concertului Jurjak
Cei de la Jurjak vor fi prezenți, sâmbătă, 9 octombrie, de la ora 21:00, în acest spațiu cu totul nou pentru arădeni. Va fi vorba despre un concert electrizant și alternativ pe Malul Mureșului, sub piciorul Podului Traian.
„Muzician, regizor și artist vizual, Jurjak (George Petroșel) a lansat până acum două albume de studio: Lemon Blues (2016) și Blues Berry (2018), pe care se regăsește și piesa <Imnul Minerilor>, nominalizată la premiile Gopo pentru soundtrack-ul filmului <Planeta Petrila>. Muzica lui Jurjak are influențe blues, electro, rock și folk – reunite sub o amprentă stilistică proprie – un trademark recognoscibil încă de la primele acorduri. Din formula live a trupei fac parte muzicieni experimentați precum Dan Minel Stoica (chitară, clape), Daniel Olteanu (tobe) și Narcis Axinte (bass)”, este descrierea care a însoţit anunţul concertului de sâmbăta viitoare.
Organizatorii Particles #4 îi invită pe arădeni astfel la festival:
„Vino între 8 şi 10 octombrie pe Malul Mureşului pentru a descopri un nou spaţiu transformat prin artă şi cultură. Coagulăm toate particulele prin arte vizuale, film, ateliere, discuţii, muzică, dans şi performance.Un festival cum n-a mai fost până acum în Arad, Particles Festival #4”, descriu evenimentul organizatorii.
Pe scurt, Asociația CitiZenit speră ca, prin această ediţie de festival, să redescopere, să pună pe tava Aradului un spațiu „cu potențial cultural și natural, care să devină un reper pentru petrecerea timpului liber, readus la viața prin artă și activare comunitară”.
Ce s-a întâmplat până acum? Ce urmează?
În cadrul acestui amplu proiect CitiZenit a avut loc până acum și un concurs de proiecte artistice care a vizat artiștii profesioniști sau amatorii de artă din Arad și Timișoara, care şi-au dorit să realizeze un proiect artistic în spațiul festivalului. Proiectele selectate în cadrul concursului sunt acum puse în practică prin acoperirea costurilor de producție și asistență şi vor fi vizibile pe Malul Mureșului, în apropierea Podului Traian, între 8 şi 10 octombrie 2021, în cadrul Festivalului Particles #4.
Care sunt atelierele care s-au derulat, se derulează și se vor derula în aceste zile în pregătirea festivalului? Un atelier de peisagistică, susținut de Raluca Rusu și Alex Ciobotă (grupul Studio Peisaj) desfășurat sub motto-ul „Locuri colective”, atelier axat pe exercițiul de a crea locuri de întâlnire, intersecție, așezare și socializare pornind de la mediul ambiental și de la peisaj. Un atelier de creație-instalație, ce va avea loc pe 4 și 5 octombrie, între orele 14 și 19. Maria Tămășan va coordona atelierul „(de)(re)Construct”, care propune participanților un exercițiu de descifrare a spațiului pentru a identifica și evidenția elementele valoroase pentru patrimoniu: monumentele istorice, locuri de importanță semnificativă, elemente naturale. Rezultatul atelierului va fi o instalație – lucrare colectivă – care să sublinieze prezența patrimoniului în peisajul urban.
Un atelier de mobilier urban, între 27 septembrie și 7 octombrie, susținut de Ildiko Biro și Teo Cociuba (ID design studio), atelier care își propune amenajarea spațiului care se află la intersecția dintre liniile imaginare trasate între râul Mureș, Podul Traian, cetatea veche a Aradului – cetatea turcească, Casa Vămii și complexul industrial Teba. Amenajarea a început deja prin curățarea spațiului și se va concentra pe crearea unor elemente de mobilier urban și a unor spații de relaxare și contemplare care să implice activități colaborative și de meșteșug. Un atelier de artă murală, între 27 septembrie și 8 octombrie, coordonat de Diana Serghiuță-Popa și care îi invită pe participanți la crearea unei lucrări murale colective, ce să adauge un strop de culoare în spațiul festivalului. Participanții se vor familiariza în cadrul atelierului cu tehnici de pictură murală și vor realiza împreună o compoziție care să reflecte spațiul înconjurător și creativitatea colectivă.
La acestea toate se adaugă atelierul care a avut loc joi, cel de șezlonguri împletite, ocazie cu care meșterul popular Constantin Perva le-a arătat participanţilor, între orele 10 și 19, tehnici de meșteșug popular prin care să construiască obiecte utilitare folosind fibre vegetale sau lemnoase. Din acest atelier au rezultat șezlonguri care vor rămâne în zona festivalului, reprezentând o soluție sustenabilă de intervenție în spațiu și de transformare a peisajului urban.
Organizatorii Particles #4
Festivalul Particles este organizat de Asociația CitiZenit, iar concursul de proiecte artistice şi atelierele au loc în cadrul proiectului „Laborator intraurban. Spații interculturale”. Proiectul CitiZenit are ca scop punerea în valoarea a unui spațiu cultural prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale şi este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Trimite articolul
X👏👍
Bine ca mai avem și astfel de oameni, oameni care au făcut mai multe decât Bibart de la început de mandat
Frumos! Oameni preocupati cu adevarat de orasul asta! Felicitari!
Jos pălăria!
felicitari !!!