Arad. Doi arădeni şi un timişorean au fondat o asociaţie în vestul Romaniei, ca răspuns la dorința lor de a apropia omul de natură, dar şi ca semnal de alarmă tras în problema schimbărilor climaterice. Asociaţia Exploratorilor Puşcații, căci despre aceasta este vorba, mizează pe faptul că fiecare om trebuie să conştientizeze schimbările climaterice iar cel mai bun început e contactul direct cu natura. Dar de ce ne-am oprit la această asociație acum? Pentru că tinerii de aici au pus, de pildă, ochii pe copiii din centrele de plasament și nu numai.
Unele dintre activităţile principale cu care tinerii din asociaţie şi-au propus să-i provoace pe cei mici sunt colaborarea cu centre de plasament, organizarea de acţiuni de ecologizare, de drumeţii în natură, de activităţi şi expediţii montane, de acţiuni de protejare a mediului înconjurător, promovarea şi adoptarea unei atitudini de respect faţă de natură, acțiuni cultural-educative în rândul adolescenţilor etc.
„Într-o eră în care viitorul este dominat de stresul cotidian, tehnologie şi de incertitudine, unde fiecare individ caută activităţi sanogene sau satisfacţie personală, Asociaţia Exploratorilor Puşcații recomandă drumeţiile în natură, mersul pe bicicletă sau activităţi într-un cadru organizat pentru o mai bună sănătate. Cu toate că numele asociaţiei ar putea ridica un semn de întrebare sau incertitudine în rândul comunităţii, activităţile pe care le desfășurăm în cadrul asociaţiei reprezintă perseverenţă, dedicare şi pasiune”, ne spune Sebastian Marţian Sbîrcea.
„În ziua de astăzi fiecare individ are liberul arbitru în alegerea propriului stil de viaţă, sănătos sau nociv, dar copiii şi adolescenţii pot fi îndrumaţi şi redirecţionaţi spre activităţi sanogene în vederea dezvoltării unor comportamente sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere emoţional şi cognitiv. Iar asta n-am propus să facem noi, să dăm o mână de ajutor în educația celor mici”, mai spun liderii asociației.
Trecutul și viitorul
Cum a început povestea Puşcaţilor? În anul 2010, Sbîrcea l-a cunoscut pe Dan Ianchiş, iar „de atunci am reuşit să clădim o prietenie bazată pe încredere şi înţelegere. Din acea perioadă, împreună cu mai mulţi prieteni, am început să organizăm excursii şi plimbări în cadrul asociaţiei, prin munţii Făgăraş, Retezat, Apuseni şi Parâng. Ne-am hotărât să înfiinţăm această asociaţie anul trecut, în timpul expediţiei din Himalaya, când eram în tabăra de bază a vârfului Ama Dablam, dar şi datorită unui prieten care ne-a susţinut până în prezent, Bogdan Ţarnău”.
Ce le propune asociaţia tuturor celor care vor să se vină mai aproape de natură? Excursiile la sfârşit de săptămână, excursii în munţii Retezat, Apuseni, Parâng, Făgăraş etc., dar şi în afara ţării, în Alpii din Italia, Franţa, Elveţia sau Austria, escaladă pe stâncă şi gheaţă, speologie, mers cu bicicleta sau scufundări în lacuri. „În acest moment, ne canalizăm toată energia pe expediţia montană din Munţii Anzi, după care dorim să aducem un aport societăţii în care ne desfășurăm activităţile zilnice. Dorim să iniţiem activităţi de colaborare cu case de copii, dorim să organizăm acțiuni pentru ecologizarea pădurii din Vladimirescu, de plantare de arbori fructiferi, de întreţinere trasee montane în munţii Zărand sau Codru Moma, precum şi alte activităţi care să se desfăşoare în natură”, sunt planurile de viitor ale asociației.
Expediţie în America de Sud
„Din anul 2011 am început să organizez expediţii în colaborare cu Asociaţia Speologică Speowest Arad, membru fiind. La sfârșitul lunii august pregătim o expediţie în America de Sud, mai precis pe vârful Alpamayo din Peru, cu o înălţime de 5947 metri. Obiectivele expediţiei noastre sunt de a parcurge traseul Sud-Vestic, în care pasajele veriticale de gheaţă au 50-70° dar, totodată, şi observarea topirii accentuată a gheţarilor”, ne spune Sebastian Martian Sbîrcea.
Toate bune şi frumoase până aici numai că, după cum bine ştiţi, deşi orice expediţie montană contribuie la promovarea performanţelor sportive, alpinismul din România are în continuare mare nevoie de susţinere şi vizibilitate. Acest tip de expediţie necesită pasiune, perseverenţă şi pregătire îndelungată, fiind nevoie de extrem de multă voinţă şi antrenament pentru a ajunge la anduranţa fizică şi psihică necesară unui mediu atât de ostil. În majoritatea cazurilor, aportul financiar propriu la fiecare expediţie depăşeşte 50% din sumă, fapt ce denotă că susţinerea financiară de către terțe persoane este scăzută şi dificil de obţinut. În atare condiţii, „oricine doreşte să ia legătura cu noi sau să participe la acţiunile noastre, ne poate scrie la adresa de email asociatia.puscatii@gmail.com sau prin intermediul paginii noastre de Facebook: Asociaţia Puşcații. Noi ne folosim de toate căile online de care dispunem (YouTube, Facebook, Instagram) pentru a promova expediţiile şi implicit toţi susţinărorii şi sponsorii care iau parte la activităţile noastre”, este propunerea de final a asociaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!