„Cabinetele medicilor de familie vor fi aduse în pragul falimentului, dacă vor fi constrânse să accepte condiţiile puse de guvernanţi. Mai multe prevederi ale contractului propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate diminuează drastic veniturile cabinetelor medicilor de familie. Dacă noile condiţii vor fi impuse, veniturile cabinetelor în acest an vor fi reduse cu aproximativ 25-30% faţă de anul trecut şi cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2008!”. Aşa şi-au început ieri conferinţa de presă reprezentanţii PSD Arad. Pentru a da greutate evenimentului, invitatul special al conferinţei a fost medicul de familie Ioan Corbei, preşedintele organizaţiei PSD Buteni şi consilier local.
Acesta a prezentat pe scurt situaţia tot mai grea cu care se confruntă, precizând că noile prevederi le va restânge posibilitatea medicilor de a vedea bolnavii şi îi va trimite pe aceştia spre spitale: „Nu vom putea vedea bolnavii cronici decât de două ori pe an, iar pe cei cu boli acute decât de trei ori pe an, deşi este evident că aceşti pacienţi au nevoie de îngrijiri medicale mai dese”.
Corbei a precizat că actele propuse acum de CNAS nu vor lovi doar în medicii de familie, ci şi în pacienţi. Ca un exemplu, medicul a amintit faptul că se vrea şi plafonarea valorii până la care pot fi prescrise medicamentele compensate, fapt ce va face ca tot mai puţin pacienţi să aibă acces la această facilitate.
Problema medicamentelor compensate va fi una identică cu situaţia dramatică declanşată de plafonarea analizelor medicale gratuite de la laboratoare, analize care se epuizează în o zi, două şi care aduc după sine cozi formate din zeci de arădeni.
În atare condiţii, PSD Arad susţine că medicina de calitatea devine imposibilă: „Am discutat cu mai mulţi medici, care mi-au explicat că nu pot fi acceptate noile condiţii. De exemplu, un medic care are 1.000 – 1.200 de pacienţi pe liste urmează să primească 3.500 de lei. Din aceşti bani trebuie să plătească utilităţile, salariul asistentei etc. Nu se poate face medicină de calitate în astfel de condiţii”, a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.
Reprezentanţii social-democraţilor susţin că îngrijorarea e cu atât mai mare cu cât „cele peste 280 de cabinete din judeţul Arad refuză cu orice risc să semneze noile contracte. În cazul unei gestionări proaste a negocierilor, arădenii ar putea să nu mai beneficieze, cel puţin pentru o anumită perioadă, de serviciile medicilor de familie!”
„Guvernanţii trebuie să înţeleagă că este mai ieftin să finanţeze medicina de familie, decât să plătească servicii de ambulator sau de spitalizare”, subliniază şi Dorel Căprar.
„Se va accentua exodul medicilor în străinătate şi este posibil ca unele localităţi, mai ales în mediul rural, să rămână fără medic de familie. Le cerem parlamentarilor PDL, prefectului, şefilor PDL Arad să facă presiuni asupra Guvernului şi să reprezinte interesele arădenilor finanţând corespunzător medicina de familie”, a conchis preşedintele PSD Arad.
JA – A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!