JURNAL ARĂDEAN. Multe scurt metraje şi acum un film cu totul nou, Kiddo, primul film interactiv din România. De ce ai ales interactivitatea la cinema?
MILLO. Pentru că în fiecare zi interacţionăm cu oamenii din jur, fie prin întâlniri live, fie prin telefoane sau internet. Nu am inventat interactivitatea, ci doar am aplicat-o în cinema. Şi din câte am observat publicul este interesat şi impresionat de acest gen de film. Noi ne-am bucurat de succes de fiecare dată. La Pecs am avut patru proiecţii cu sala plină, deşi venisem pentru una singură.
Ce crezi că aduce oamenii în sală, ce place atât de mult?
MILLO. Cred că îi atrage faptul că se pot implica direct în scrierea destinului personajului şi că e o experienţă nouă. Au şansa pe care nu o primim în viaţa de zi cu zi, să vadă cum ar fi arătat povestea dacă ar fi ales altfel.
Şi care e pulsul sălii, cum reacţionează la propria lor alegere?
MILLO. Sunt spectaculoase reacţiile oamenilor pentru că totul depinde de ei şi votul este al majorităţii, tocmai de aceea unii revin în cinema pentru a vota altfel. Uneori se simt vinovaţi de situaţia în care ajunge personajul cu care empatizează şi alteori este pură curiozitate. Din punctul meu de vedere, filmul interactiv are şi un rol educativ, ajută oamenii să realizeze ce înseamnă cu adevărat să alegi şi să îţi asumi consecinţele.
Cum funcţionează de fapt sistemul de vot şi cât poate dura un asemenea film?
MILLO. Fiecare spectator primeşte la intrarea în cinema două beţe colorate fluorescente cu care votează în momentele cheie,ridicându-le în aer. Povestea integrală a filmului durează aproximativ 33 de minute, pe parcursul derulării acesteia sunt 7 momente de vot. Proiecţia poate dura o oră sau mai mult, depinde numai de public.
De ce ai ales Aradul să filmezi?
MILLO. Pentru mine, arădean, oraşul este un mare platou de filmare care merită explorat. Aici am beneficiat de sprijin atât din partea celor apropiaţi, cât şi din partea partenerilor noştri.
Viitorul va fi tot… interactiv?
MILLO. Pe viitor, sper ca filmul interactiv să fie mai prezent în cinema. De aceea mi-am propus ca anul acesta să filmăm un lung metraj mai complex, cu mai multe posibilităţi şi desigur mai lung.
Două nominalizări
Millo Simulov are 33 de ani şi s-a născut la Arad. Printre scurt metrajele regizate de el sunt: Hello Kitty, un scurt metraj nominalizat la premiile Gopo, categoria „Cel mai bun film de scurtmetraj” şi la premiul „Tânăra speranţă”; Fumatul poate să ucidă; Piticul tricolor şi ciuperca fermentată; Cireşul de mai; Luminiţa; Penalty; Şi dacă… ; Five o clock; Mulţumesc; Tutunul nu dăunează grav sănătăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!