Peste 100 de salariaţi din învăţământ s-au deplasat ieri în faţa Palatului Administrativ. Pichetarea însă, a luat forma unei „adunări publice”. Asta, deoarece pentru pichetare nu s-a obţinut avizul. „Deoarece am solicitat aviz şi nu ni s-a dat, am considerat că este o adunare publică, pentru care nu trebuie să avem aviz”, a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean.
Astfel, participanţii la manifestaţie au fost rugaţi să nu desfăşoare bannerele cu care au venit „înarmaţi”, să nu fluiere, să nu scandeze niciun fel de lozinci. Dascălii au umplut platoul din faţa Primăriei. S-au strâns grupuri-grupuleţe, au discutat… totul sub paza atentă a jandarmilor convocaţi să păstreze ordinea publică. Manifestarea paşnică a reprezentanţilor celor peste 7.000 de cadre didactice din Arad s-a finalizat destul de repede. După jumătate de oră, în faţa Primăriei mai erau doar o mână de oameni şi liderii celor două sindicate din învăţământ care aşteptau să intre la discuţii cu prefectul Călin Bibarţ.
657 de posturi desfiinţate
Întâlnirea cu prefectul Călin Bibarţ a fost la fel de paşnică, sindicaliştii expunând problemele cu care se confruntă atât sistemul de învăţământ arădean, în particular, cât şi revendicările făcute la nivel naţional de către federaţiile sindicale. Cu această ocazie, i-a fost pus prefectului în vedere faptul că nu au putut manifesta aşa cum şi-au dorit şi au criticat politicienii care au participat la festivităţile de la şcoli. Ionel Rusu, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice arădene a subliniat: „De ce nu le crapă obrazul celor care nu respectă legea, care nu le plătesc drepturile câştigate în instanţă”. „Vă asigur că profesorii sunt oameni educaţi. Vom fi ospitalieri faţă de oamenii politici atât timp cât ne vor şi asculta. Să sperăm că pe viitor sindicaliştii vor putea manifesta”, a spus Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean. Liderul a subliniat „îngrijorarea noastră vizavi de calitatea actului educaţional, grav afectată de unele măsuri, cum sunt disponibilizările de la începutul anului. Au fost desfiinţate 657 de posturi. Salariile celor afectaţi sunt atât de mici că nu vor contribui la economii”. De asemenea, Dănuţ Ieneşescu a solicitat prefectului sprijin în transmiterea doleanţelor dascălilor la Guvern, subliniind că asumarea răspunderii Guvernului va trimite profesorii la baza piramidei salarizării.
Grevă generală
Pe final, sindicaliştii au informat administraţia că, în data de 5 octombrie, personalul din învăţământ va intra în grevă generală. „Nu ştim ce se va întâmpla după această dată. Cert este că starea de tensiune a ajuns la cote alarmante”, a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul SDI Arad.
Prefectul Călin Bibarţ i-a informat pe sindicalişti că în funcţia pe care o ocupă nu se poate dezice de deciziile Guvernului şi a subliniat că părerea sa este că trebuie luată această decizie. Totodată, i-a invitat pe sindicalişti să vină şi cu alt fel de probleme, de genul discuplinelor de învăţământ, să susţină oportunitatea lor sau situaţii în care programa este supraîncărcată.
Muncă voluntară
„Sunt situaţii, pe unităţi şcolare, unde nu sunt asigurate cadre didactice pe catedre. Peste norma didactică nu le-au mai fost date ore, ci au fost date la titulari, care au fost puşi să semneze că nu primesc bani”, a subliniat Maria Buruc, liderul SLI Arad.
Concurs la femei de serviciu
Maria Buruc a subliniat una dintre urmările ridicole ale disponibilizărilor din sistem. „S-a ajuns ca femeile de serviciu să dea concurs! Se măsoară zece metri de coridor şi se urmăreşte procesul”, i-a spus aceasta prefectului.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!