Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a dat „undă verde” semnării contractului între judeţele Arad şi Bekes (Ungaria) pentru ca noi să putem vinde apă potabilă părţii maghiare.
„În temeiul dezbaterii avute în luna septembrie a anului trecut, prin acest pas au fost înlăturate toate impedimentele aflate în calea semnării contractului privind constituirea acestui consorţiu, al cărui scop primordial este întocmirea studiului de fezabilitate privind furnizarea transfrontalieră a apei”, menţionează partenerii magiari. Astăzi, este programată semnarea, într-un cadrul festiv, la Bekescsaba, a contractului de constituire a consorţiului. Totodată, aici vor avea loc şi dezbateri de ordin tehnic, unde urmează să se discute, în detaliu, toate problemele legate de desfăşurarea acestui program: preţul la care vom vinde apa potabilă în judeţul Bekes, cantitatea de apă pe care o punem la dispoziţia partenerilor maghiari, precum şi modul de livrare.
Companiile de apă
Exportul de apă se va putea face în urma semnării parteneriatului între cele două companii de apă – operatorii din judeţele Arad şi Bekes. Decizia lansării acestei colaborări a fost luată încă din primăvara anului trecut, în cadrul şedinţei Comisiei Mixte Arad-Bekes. La vremea respectivă, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, şi omologul său maghiar din Bekes, Domokos Laszlo, au semnat „Declaraţia de intenţie” prin care instituţiile vor sprijini companiile de apă din cele două ţări pentru realizarea proiectului de livrare a apei potabile arădene în judeţul vecin. Deşi încă de atunci se vorbea despre întocmirea unui studiu de fezabilitate, acest lucru nu a fost posibil până când BERD nu şi-a dat avizul pozitiv. Pasul următor, după constituirea consorţiului, este demararea proiectării.
30% din resurse
Specialiştii arădeni au subliniat că Aradul foloseşte, în prezent, doar 30% din disponibilul de apă potabilă din judeţ, urmând ca 30% (un procent estimativ ce poate fi modificat în urma discuţiilor cu partenerii maghiari) să fie furnizat în ţara vecină, iar judeţul nostru să rămână cu o rezervă de 40%. Nicolae Ioţcu declara că „Resursele de apă ale judeţului nu vor fi afectate”.
110 puţuri
Apa potabilă din judeţul nostru provine din 110 puţuri forate între localităţile Horia şi Şimand. Investiţiile necesare în extinderea reţelei nu vor aduce o greutate mare asupra Consiliului Judeţean. De acest proiect vor beneficia ambele judeţe, susţin oficialii.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!