ARAD. Dezvăluirile făcute în urmă cu aproximativ o lună privind potenţiala explorare a gazelor de şist în judeţ au făcut valuri în rândul societăţii civile şi administraţiei din unele localităţi. În acest context, Consiliul Local Civic a organizat ieri o dezbatere publică pentru a stabili cum vor acţiona arădenii care sunt împotriva acestor proceduri de exploatare a resurselor naturale. La discuţie a participat şi reprezentantul Panforma Oil & Gas, companie ce are încheiat un acord de prospecţiune în zonă.
Nu vrem gazele de şist!
„Noi nu vrem gazele de şist! Nu căutăm gaze de şist!”, a afirmat foarte clar Tibor Benko, director în cadrul companiei Panforma. Întrebat de către cei aproximativ 25 de participanţi la dezbatere ce resurse va căuta compania maghiară, directorul Panforma a punctat: „Căutăm resurse de hidrocarburi convenţionale, cele care se caută de 40 de ani. Nu avem ca obiectiv şi nici nu ne interesează gazele de şist”.
Suspiciuni şi nelinişte
Chiar şi după precizările companiei Panforma, arădenii din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, acolo unde a avut loc dezbaterea, au spus că au suspiciuni şi sunt neliniştiţi pentru viitorul judeţului. „Ce se va întâmpla totuşi dacă vor găsi gaze de şist? Ne pot spune că nu le vor exploata?”, a venit întrebarea lui Alexandru Şeran din Curtici. De asemenea, impactul asupra mediului înconjurător a fost discutat de către Ioan Cuzman, Mircea Purcaru şi Doru Neacşu.
Prezent la discuţii a fost şi consilierul local din Curtici Răzvan Bulboacă. Acesta a explicat că deşi Curticiul a luat decizia de a respinge orice exploatare a gazelor de şist, hotărârea Consiliul Local poate fi anulată de către Prefectură întrucât resursele naturale sunt în gestiunea statului, nu a autorităţilor locale.
Referendum în judeţ
Dan Artimon, organizatorul din partea Consiliului Local Civic a acestei dezbateri, a adus în discuţie necesitatea organizării unui referendum pentru consultarea populaţiei pe această temă. Întrucât cei prezenţi au convenit că referendumul nu poate avea efecte juridice, s-a decis că se va trece la acţiuni mai radicale.
CITESTE SI:
Aradul sub teroare! Invazia gazelor de sist
Citiți principiile noastre de moderare aici!