ARAD. Naşterea prin cezariană a devenit o modă în România ultimilor ani. Ce-i drept, acesta e trendul peste tot în lume, însă la noi succesul cezarienei este mai mare decât prin alte ţări.
În acest moment, la Maternitatea din Arad, aproximativ 50% din totalul naşterilor se fac prin operaţie cezariană. Din luna martie a acestui an, toate femeile care optează pentru naşterea cu cezariană vor trebui să plătească (ofical, cu chitanţă). Asta pentru că, potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, cezariana este considerată „serviciu medical la cerere” şi nu va mai fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Excepţie fac doar situaţiile în care medicul (şi nu pacienta) consideră că cezariana este necesară.
Măsura nu este privită cu prea multă simpatie de către medici. Dr. Gheorghe Furău, şeful Secţiei Obstetrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, ţine să precizeze din capul locului, că „nicăieri, în literatura de specialitate, nu există sintagma «cezariană la cerere», nici la cererea medicului, nici la cererea pacientei”. Dr. Furău este un susţinător clar al naşterii prin cezariană: „Dacă în urmă cu zece ani venea o femeie la mine şi-mi spunea că vrea să nască prin cezariană, o trimiteam la plimbare. Acum, însă… naşterea prin cezariană este mult mai sigură. Tehnica prin care se efectuează această intervenţie s-a îmbunătăţit foarte mult, iar riscurile pentru făt sunt mult mai mici la o naştere prin cezariană în comparaţie cu naşterea vaginală. În plus, acuzele de malpraxis sunt mult mai puţine în cazul cezarienei, faţă de naşterea naturală.”
Dr. Gheorghe Furău îşi susţine opţiunea pentru naşterea prin cezariană chiar printr-un exemplu personal: „Soţia mea a născut pe cale naturală doi băieţi de 4,8 şi 4,5 kilograme. Dacă ar trebui să nască acum, nici nu m-aş gândi să nască altfel decât prin operaţie cezariană!”
Alternativa privată
În prezent, statul român decontează aproximativ 1.400 de lei pe o operaţie de cezariană, ceea ce înseamnă că femeia care naşte în acest fel nu mai are de plătit nimic. Nimic oficial. Căci, desigur, (aproape) fiecare proaspătă mămică simte nevoia să-şi manifeste recunoştinţa faţă de medicul cu care a născut printr-o… atenţie. La ora actuală valoarea acestei atenţii se situează în jurul a 200 de euro, iar în cazuri excepţionale poate atinge chiar şi 500 de euro.
În condiţiile în care statul nu va mai deconta operaţia de cezariană la cerere, femeia va trebui să plătească integral intervenţia. Câţi bani va trebui să scoată din buzunar pentru asta? Nu se ştie încă. Dar, pentru comparaţie, vă putem informa că la singura maternitate privată din Arad, cea mai ieftină cezariană („vândută” la pachet cu trei zile de spitalizare şi serviciile medicale aferente) costă 1.090 de euro. Iar aceşti bani se adaugă celor aproximativ 300 de euro (1.400 lei) decontaţi de CAS pe cezariană. Deşi pare mult (şi, pentru cea mai mare parte a populaţiei, chiar este mult), succesul cezarienei este de necontestat: aproximativ 90% din totalul naşterilor din privat se fac prin cezariană.
(Re)orientare
Temerea majoră a medicilor de la maternitatea de stat este că, în cazul în care cezariana nu va mai fi decontată din fondul asigurărilor sociale de sănătate, pacientele se vor îndrepta exclusiv spre maternitatea privată. Iar asta poate fi considerată o pierdere pentru sistemul public…
Dacă se va întâmpla sau nu aşa, o va demonstra viitorul. Iar până vom şti exact cum arată viitorul, exprimăm opinii. Opinia şefului Secţiei obstetrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este că „ar trebui multe altele făcute înainte de a pune femeile să-şi plătească cezariana”. Iar printre sugestiile făcute de dr. Gheorghe Furău se numără asistenţa prenatală sau reproducerea umană asistată.
Cezariana în lume
Conform ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (din 2008), Brazilia este campioană la capitolul naşteri prin cezariană, cu 45,9% din numărul total de naşteri. Urmează Iranul şi Republica Dominicană cu 41,9%, Italia cu 38,2%, Coreea de Sud cu 37,7%, Cuba, cu 35,6%. La polul opus se află Croaţia, Finlanda, Polonia, Quatar şi Islanda, unde incidenţa cezarianei este sub 16,4% din numărul total de naşteri. În Germania, ponderea cezarienelor este de 27,8%, în Anglia 22%, iar în Franţa 18,8%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!