Organizaţia de Femei a PSD Arad a iniţiat o caravană în mediul rural, în scop instructiv-educativ, de informare şi susţinere a femeilor din mediul rural care se confruntă cu această problemă, dar şi în scopul sensibilizării întregii comunităţi locale (femei şi bărbaţi) cu privire la implicaţiile sociale, fizice şi psihologice ale acestei situaţii reale cu care se confruntă societatea românească.
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţi ai conducerii PSD Arad s-au alăturat şi ei femeilor social-democrate, conduse de Alexandra Braica, preşedinta Organizaţiei judeţene de femei a PSD Arad, care au pornit în această caravană pe Valea Mureşului. De această dată, caravana a poposit în mijlocul comunităţilor din Bârzava şi Săvârşin.
Efectele violenţei
Membrii PSD le-au vorbit tuturor celor interesaţi de ce înseamnă violenţa (care sunt efectiv gesturile care pot fi catalogate drept maltratare), cum se poate lupta împotriva ei, unde se poate ajunge. S-au împărţit totodată pliante în care se explică clar actele maltratării în familie şi cele ale violenţei şi legile care te apără de astfel de manifestări.
„Efectele şi consecinţele violenţei domestice se regăsesc pe mai multe planuri, afectând calitatea vieţii şi securitatea victimelor. Consecinţele sunt negative, grave; pe termen scurt sau lung se referă la afectarea stării de sănătate fizică şi mentală, a vieţii profesionale, sociale, a statutului economic”, a detaliat Alexandra Braica, cea care a enumerat zecile de acte normative care vin în apărarea femeilor maltratate în familie.
Până la 80 de agresiuni
Situaţia e dramatică dacă ar fi să ne luăm după statistici. Potrivit PSD, la unităţile sanitare se prezintă lunar un număr de 50-80 de persoane agresate, în marea majoritate femei, dar mai sunt cazuri care nu se prezintă la spital (deşi solicită Serviciul de Ambulanţă sau SMURD-ul), fie pentru că nu este necesar, fie de teamă. Mai mult, unele paciente agresate nu declară că au fost lovite, rezumându-se la afirmaţii de genul „accident casnic” (cădere pe scări, lovire accidentală etc).
Refugiul femeilor
În municipiul Arad există Centre pentru mamele cu copii unde se pot adresa femeile agresate :
-Centru Maternal de pe strada Vicenţiu Babeş, cu 10 locuri
– Centrul de zi şi adăpost de noapte pentru persoane fără adăpost, Bulevardul Decebal nr. 38, Arad
Fundaţia Renincoor Open Hand (care oferă adăpost femeilor violentate)
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!