ARAD. E mult mai multă culoare pe malul Mureşului în această toamnă. Iar asta se datorează tinerilor de la citizenit, care au finalizat de curând un alt proiect pentru Arad şi arădeni, un alt proiect care şi-a propus să-i întoarcă pe arădeni cu faţa spre natură.
Aşa cum tocmai ei au anunţat luni „Plimbările pe Malul Mureșului (între Tribunal și terenurile de tenis de la Constructoru’) au, începând din această toamnă, o altă culoare, iar acest lucru se datorează celor șase noi picturi murale realizate prin intermediul asociației citizenit, în cadrul ultimului nostru proiect de intervenție urbană, <Colour your city>. La fel ca în toate proiectele pe care asociația le-a realizat până acum, ne-am propus să punem în valoare, prin artă, o parte importantă a orașului nostru. Fie că am găzduit spectacole și concerte, că am făcut și adus filme, că am realizat expoziții sau mobilier urban, o constantă a activității noastre a fost de a aduce un nou suflu unor locuri din oraș cu mult potențial, dar fără viață și astfel, de a conecta comunitatea locală cu orașul din care face parte”.
Mesaj către arădeni
De ce a ales asociaţia arta urbană și picturile murale ca modalitate de a dialoga cu comunitatea locală?
„Deoarece astfel de lucrări au un impact semnificativ, sunt mai vizibile și se adresează unui segment mult mai amplu al comunității. Avem speranța că prin intermediul acestui proiect mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți arădeni. Tema pe care am ales-o și care traversează toate cele 6 murale este relația omului cu natura în mediul urban – întoarcerea la natură, regăsirea sinelui în jungla urbană și mai ales conservarea specificului natural local”.
Care sunt lucrările ce pot fi admirate din această toamnă pe mal? Tinerii de la citizenit ne plimbă printre arta născută în această perioadă aici:
“<E în natura noastră> – acesta este mesajul pe care arădenii care se plimbă pe Malul Mureșului sau conduc pe strada Praporgescu îl pot vedea din depărtare, “fetița cu animale”, așa cum deja o denumesc mulți trecători, având 16 metri înălțime. Pictura murală este realizată de Wanda Hutira, iar personajul realizat de aceasta este înconjurat de vietăți tipice din Lunca Mureșului, printre care lăstunul de mal, o specie pe cale de dispariție care trăiește încă în zona noastră. Coborând treptele către baza sportivă a Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, jungla urbană prinde un alt contur, în cadrul lucrării colective concepute în timpul atelierului de artă urbană derulat la începutul lunii septembrie și realizate de către RECIS, unul dintre cei mai cunoscuți muraliști din România și membru fondator al Sweet Damage Crew. Așa cum se întâmplă adesea în arta murală, inspirați fiind de efervescența momentului și lucrările colegilor, un alt membru Sweet Damage Crew, deja veteran în Arad (cu 2 lucrări murale realizate deja prin citizenit), Radu Pandele, alături de Laurian Popa și Diana Serghiuță, semnează o altă lucrare colectivă, pe cel mai mare perete al Facultății de Educație Fizică și Sport. Însă proiectul <Colour your city> nu s-a oprit aici – nu doar că am comisionat aceste 3 lucrări și am dat ștafeta mai departe în cadrul unui atelier, ci am scos la concurs 3 pereți, pentru ca mesajul nostru să fie transmis comunității de către artiști locali. Astfel, la începutul lunii octombrie am demarat un concurs prin care am oferit spațiul, sprijinul logistic și materialele necesare pentru realizarea a încă 3 picturi murale. Câștigătorii concursului sunt cu toții participanți fideli la evenimente și acțiuni citizenit și la atelierele de artă murală realizate până acum. Alexandru Buhai și Eduard Constantin semnează cea mai amplă lucrare din concurs, tributară stilului lui RECIS. Acestuia i se alătură Paul Blaj, care revarsă Mureșul peste grădina AOA, iar în capătul opus, cercul este închis prin dansul nostru și al tuturor vietăților în pădurea urbană, în cadrul muralului semnat de Ileana Acio”.
Dar povestea artistică a celor de la citizenit nu se opreşte aici.
„Și pentru că este cu adevărat în natura noastră să aducem la viață spațiile nevalorificate ale orașului prin evenimente culturale, stați cu ochii pe următoarele noastre intervenții!”, au conchis membrii asociaţiei.
Proiectul de acum este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, partenerul principal fiind Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.
FOTO: Kamigraph
Trimite articolul
XFrumos, felicitări!
Frumos frumos!!
feicitari tuturor
Felicitari echipei. Bravo. La mai multe ziduri parasite readuse la viata.
Superb
In sfarsit, Aradul incepe sa iasa din anonimat. Felicitari !
O nota in plus de originalitate, de frumos si simt artistic. Felicitari tinerilor artiști!
Multumim
Excelent!!! Felicitari!!!
oribile mai ales aia cu tenia si fata in maracini oribilll depresive chiar…
transmit idei negative si depresive si deloc pozitive…..
abia asteptam sa vina falca sa le mazgaleasca cu sprayu si sa le sparga geamurile.
Este foarte bine dar ca sa tina punet paza langa picturi astfel asazisii artisti de grafitti le vor mazgali cu propriile creatii izvorate din creierele bolnave.
Fetița în roșu poate personifica orașul Arad – tristă și depresivă. Talent este, păcat de tematica negativă. Te uiți la ele și-ți vine să plângi.
Da, superb! Felicitari!
Fara suparare dar nu-i inteleg pe uni oameni era mi bine fatadele alea gri urate acum ca a adus putina culoare nu-i bine stiti ce la care nu va convine puneti mana si faceti voi ceva ” mai artistic “
Ia un xanax si iti trece