Zona Trei Insule s-a construit în timp de către aradenii ce au dorit să părăsească, pentru câteva luni, sau poate chiar definitiv, zgomotul, praful şi stresul urban. De la micile cabane de lemn, s-a ajuns ca la Trei Insule să găseşti case pe piloni, bine consolidate şi care pot rezista chiar şi apelor învolburate ale Mureşului atunci când nivelul râului depăşeşte cotele normale.
Peste 400 de aradeni au decis să se refugieze la Trei Insule, terenul fiind, în acest moment, dat în concesiune celor ce şi-au construit case. Cu toate că plătesc impozite şi taxe la bugetul local pentru cabanele şi casele pe care le deţin, „insularii” sunt somaţi să achite şi anumite sume unor administratori de pe insulă care îi ameninţă că în caz contrar îi vor acţiona în judecată.
Cu toate acestea, nu doar cei ce locuiesc pe insula trebuie să plătească taxe … suplimentare, ci şi orice arădean care vrea să traverseze podul. Câte doi lei de adult şi un leu pentru copii este vama ce se solicită pentru a putea ajunge la căsuţa „insulară”. Cu toate acestea, însă, chiar la capul podului tronează un afiş suficient de mare pentru a putea fi citit de orice arădean, care atenţionează că: „Trecerea pe pod se face pe proprie răspundere”. În aceste condiţii arădenii dau doi lei pentru a traversa un pod ce le poate pune oricând viaţa în pericol.
„Avem terenul concesionat de către Primaria Municipiul Arad pentru 49 de ani. Platim taxe, impozite, tot ce trebuie la buget, de ce să mai ni se ceară bani şi pentru traversarea unui pod?”, ne-a întrebat cititoarea Florica D., deţinătoare a unei case la Trei Insule.
Doamna Florica a mai explicat că înainte de concesionarea terenurilor se percepea o taxă de către administratorii insulei, dar că „acum, când plătim la Primărie, nu mi se pare normal să mai trebuiască să plătim şi la foştii administratori”. Practic, taxa percepută pentru trecerea podului este stabilită de asociaţia de proprietari de la Trei Insule, însă nu toate familiile ce locuiesc acolo şi-au dat girul. „Banii îi folosim pentru reparare podului, când se mai rupe câte o scândură, pentru amenajarea spaţiului verde dintre casele de pe insulă şi desigur mai avem de plătit un administrator”, ne-a spus un insular.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Corina Drăghici, podul de la Trei Insule este privat, fiind achiziţionat şi întreţinut de arădenii ce locuiesc în zona respectivă. „Asociaţia de pe Insulă se ocupă în totalitate de acel pod, iar banii pe care îi solicită merg în bugetul asociaţiei, nu are nimini de a face ce bugetul local”, a spus Corina Drăghici.
Problema parcărilor
O altă problemă pe care o au insulari este parcarea. Dat fiind faptul că spaţiile pentru maşini sunt limitate în zona podului, unii dintre ei au decis să-şi îngrădească un spaţiu pentru parcare cu lanţuri, privându-i astfel pe alţi insulari de la posibilitatea de a-şi parca autombilele.
Andreea Pintea
Citiți principiile noastre de moderare aici!