A început. Şi promite să continue cu piese una şi una. E vorba de Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad, care a debutat sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare, cu „Îmblânzirea scorpiei” o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti. A fost un spectacol muzical care a adus zâmbetul pe buzele iubitorilor teatrului, reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. A fost un show ingenios şi modern cu muzică live în regia lui Gelu Colceag. În fapt, primele trei zile de festival vor purta amprenta regizorală a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcărete şi Ádám Horgas, iar organizatorii promit „întâlniri frumoase cu actori şi regizori de marcă ai teatrului românesc, cu artişti pentru care arta teatrului reprezintă o imensă provocare”.
Astăzi, în cea de a doua zi de festival, poveştile încep de la ora 17.00, în Sala Studio, cu „un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale sufletului omenesc: „SOLO GOYA”, care pune lupa pe formele de expresie corporală. Este propunerea studenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Poate una dintre cele mai tari piese din festival vine tot în această seară: de la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete ne introduce în lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. Este vorba de „CAFENEAUA” „nu doar un loc de întâlnire, ci centrul unei lumi, un loc de observaţie, de bârfe”. O producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, mărturisea că „spectatorii pleacă la final de-a dreptul magnetizaţi”.
Ce vedem luni
A trei zi de festival e dedicată vecinilor din Ungaria, din oraşul înfrăţit Pecs, care vin să spună o poveste dintr-o… cameră stranie. Mai exact, luni, pe 14 noiembrie, în Sala Mare, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la întâlnirea cu trupa Teatrului Naţional Pécs, Ungaria, care spune povestea „a patru candidaţi îndârjiţi şi decişi care sunt chemaţi la un interviu într-o cameră stranie. Uşa se închide şi începe o luptă dură, plină de enigme, fără limite morale sau tabuuri”. Este vorba de spectacolul „METODA GRÖNHOLM” de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, care redă într-o oră şi jumătate, inteligent şi riguros, jocul grotesc al manipulării. O satiră amară a unei societăţi în căutarea umanităţii pierdute printre birouri şi dosare.
Date despre festival
Mai multe informaţii despre spectacolele prezente în Festivalul Internaţional de Teatru Clasic le puteţi găsi pe site-ul: http://fitca.ro/informatii/program-2016/.
Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona în continuare online, accesând platforma www.biletmaster.ro, dar şi direct de la agenţia teatrală, după următorul program: luni – vineri, în intervalele orare 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00; sâmbătă şi duminică, în intervalele orare 10.00 – 12.00 şi 17.00 – 19.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!