Au mult timp liber, au mintea odihnită şi, drept urmare, trebuie să îşi „omoare” timpul cu ceva. Pe lângă zecile de procese deschise de deţinuţii Penitenciarului Arad în toate instanţele din ţară, aceştia au mai găsit şi alt tip de sesizări pe care să le facă: la Avocatul Poporului. Se plâng de diferite lucruri, de condiţii, de transport, de mâncare, de orice pot. Iar toate aceste sesizări sunt analizate şi primesc un răspuns de la Instituţia Avocatul Poporului.
Raportul acestei instituţii pe anul 2017 arată faptul că majoritatea sesizărilor venite din judeţul Arad au fost făcute de deţinuţi. Că îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul Arad sau că au fost doar în trecere prin închisoarea din Arad, unitatea de detenţie a fost pârâtă de infractori. Aceştia au sesizat faptul că nu li se schimbă regimul de detenţie, că nu sunt transferaţi unde doresc, că nu sunt prezentanţi la procese în diferite oraşe din ţară sau că nu beneficiază de dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.
Potrivit raportului Avocatului Poporului, unul dintre deţinuţi, condamnat la închisoare de către Judecătoria Drobeta Turnu Severin şi care îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Arad a sesizat faptul că a fost încadrat în grad sporit de risc pentru siguranţa penitenciarului, iar el ar fi vrut să nu fie considerat un pericol. După ce a fost menţinut în acea categorie de risc o perioadă destul de lungă, într-un final deţinutul a fost scos din „oala” puşcăriaşilor periculoşi.
Un alt deţinut, care şi-a ispăşit o parte din pedeapsă la Penitenciarul Galaţi, a fost transferat la închisoarea din Arad, nelegal, din punctul lui de vedere. Mai mult, acesta a acuzat şi faptul că lucrătorii Penitenciarului Arad nu l-au dus la un proces pe care îl avea la Judecătoria Galaţi. În urma anchetei Avocatului Poporului, s-a stabilit faptul că puşcăriaşul a fost adus la Arad pentru că pedeapsa lui impunea un regim special de executare. Iar în ceea ce priveşte neprezentarea deţinutului la Judecătoria Galaţi, s-a descoperit faptul că acesta era deja în oraşul de pe Dunăre în momentul în care a avut procesul.
Un alt caz care a vizat Penitenciarul Arad şi care a ajuns la Avocatul Poporului a venit de la un deţinut care îşi ispăşea pedeapsa în Penitenciarul Giurgiu. Acesta a cerut să se transfere la Arad, cererea i-a fost aprobată, doar că omul era nemulţumit că nu mai ajunge odată în oraşul nostru. Însă, de la sesizarea către Avocatul Poporului şi până când instituţia a dat un răspuns, deţinutul a ajuns deja în puşcăria din Arad.
Şi o doamnă
Următoarea sesizare care apare în raportul Avocatului Poporului a fost depusă de o femeie, doar că subiectul sesizării îl reprezenta o… altă femeie. Practic, Avocatul Poporului a primit o sesizare de la o femeie care susţinea faptul că sora ei a solicitat transferul la Penitenciarul Arad. Iar acest transfer nu se mai făcea. La fel ca şi în cazul de mai sus, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus mutarea subiectului sesizării în închisoarea din oraşul nostru.
Alte cazuri
Chiar dacă marea majoritate a sesizărilor au venit de la ei, nu doar puşcăriaşii s-au adresat Avocatului Poporului. Potrivit raportului pe anul trecut, şase familii din județul Arad au sesizat instituția în legătură cu neacordarea de locuințe sociale de către primăria orașului Pâncota, unde aceștia domiciliază în șase containere metalice puse la dispoziția petenților fără a li se percepe chirie de către autoritatea locală. Totodată, petenții au arătat că întâmpină dificultăți în obținerea cărților de identitate. „Instituția Avocatul Poporului a dispus efectuarea unei anchete la Primăria Pâncota, de către reprezentanții Biroului Teritorial Timișoara. Urmare a anchetei efectuate, petenților li s-au eliberat cărți de identitate provizorii, iar Consiliul Local Pâncota și-a dat acordul de principiu în vederea achiziționării unui teren cu utilități care să fie oferit petenților spre vânzare/concesionare, în vederea construirii de locuințe”, se mai arată în raport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!