Câţiva medici de familie din judeţul Arad le-au dat „sarcină” unora dintre pacienţii lor să-şi facă un dosar şi să-l depună la CAS, pentru a-şi „schimba calitatea de asigurat”. Este vorba despre pacienţi pensionari care au pensii mai mici de 700 de lei. Lor li s-a pus în vedere să strângă tot felul de documente şi să întocmească o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia nu au alte venituri în afară de pensia de 700 de lei – toate „pentru a putea beneficia de medicamente compensate 90%”.
Am încercat să aflăm de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad care este justificarea unui asemenea demers şi dacă este corect ca pacienţii să fie puşi pe drumuri pentru „schimbarea calităţii de asigurat”. Am descoperit, astfel, că „sarcina” pe care medicii le-au dat-o pacienţilor nu are nicio bază legală. Există, într-adevăr, o problemă cu pensionarii ce au pensii mai mici de 700 de lei, în sensul că unii dintre ei declară că nu au venituri mai mari, cu toate că au.
Verificările făcute la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad au scos la iveală faptul că unii dintre pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei au declarat că realizează venituri suplimentare fie din agricultură, fie din închirieri sau alte activităţi. Aşadar, având venituri mai mari de 700 de lei, ei nu ar fi avut dreptul să beneficieze de compensare 90% pentru medicamentele din sublista B (care, în mod normal, se compensează 50%).
Acum, sumele de bani/compensările de care au beneficiat ilegal pacienţii le sunt imputate medicilor. Nu e vorba de sume foarte mari: aproximativ 10.000 de lei/an, la nivelul judeţului Arad.
Clarificări de la CAS
Situaţia i-a speriat, însă, pe medici. Acum, aceştia „suflă şi-n iaurt”, punându-şi pacienţii pe drumuri, în direcţia Casei de Asigurări de Sănătate. Dar aici nu se preiau astfel de dosare.
Conducerea CAS Arad susţine că medicii sunt cei care trebuie să preia anumite documente de la pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei. Dr. Steluţa Grada, director în cadrul CAS Arad, detaliază: „Conform art.1, alin.5 din Anexa 30 a Ordinului 1723/950/2011, pentru a putea beneficia de compensare 90% pentru medicamentele din sublista B, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie – ori de câte ori merg la cabinet după reţetă – ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună, iar medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului sau în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.”
Dr. Stelua Grada: Medicul are obligaţia să ceară cuponul de pensie şi declaraţia pe proprie răspundere
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!