Conform autorităţilor, arădenii pot să stea liniştiţi în privinţa norului radioactiv care a înconjurat globul şi a ajuns în Europa. „Norul de radiatii din Japonia este foarte departe de noi şi, chiar dacă va ajunge pe teritoriul Aradului, concentraţia va fi mult prea mică pentru a ne afecta în vreun fel”, a declarat Lucian Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad (ISU). Acesta mai spune că, în eventualitatea în care vom fi acoperiţi de radiatii cu un nivel de concentraţie destul de mare, suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. „Chiar dacă nivelul de radiaţii ar fi prea mare, există un plan de intervenţie. Probabil că ar fi constituit Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care ar dirija intervenţia, iar SMURD-ul ar fi primul care ar intra în scenă pentru a oferi asistenţă medicală persoanelor radiate”, a adăugat Cîmpeanu.
Linişte la alimente
Nici alimentele din pieţele şi magazinele arădene nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei din punct de vedere al radioactivitatii. Gheorghe Ban, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA), ne-a anunţat că laboratorul deţine un aparat special pentru depistarea radiaţiilor. „Suntem unul dintre cele 12 judeţe din ţară care, în laboratorul nostru, deţinem un aparat de măsurat radiatiile. Am efectuat mai multe acţiuni pentru a depista nereguli în acest sens, dar nu au fost întâlnite probleme. Oricum, comerţul cu Japonia era foarte slab în Arad şi înainte, iar importurile nu erau reprezentate de alimente care să fie periculoase”, a conchis Ban.
Nu avem istoric
Întrebat dacă judeţul nostru s-a confruntat în ultima perioadă cu nivele ridicate de radioactivitate, purtătorul de cuvânt al ISU a spus că „în ultimii ani nu au fost înregistrate astfel de probleme. Nici Combinatul Chimic Vladimirescu nu prezintă vreun pericol de radiatii, întreaga suprafaţă fiind dezafectată total după încetarea activităţii”.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!