ARAD. În Sala festivă a Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad, elevii au avut, zilele trecute, şansa de a participa la o lecţie ieşită din tiparul cotidian: departe de catalog şi fără a scrie în caiete, pe tablă sau utilizând tabletele, informaţiile au fost transmise direct în inimile adolescenţilor, printr-o lecţie de înaltă clasă, predată de un Erou. Acesta este Valentin Voicilă, personalitate marcantă a culturii arădene, actor la Teatrul de Stat Ioan Slavici din oraşul nostru şi liderul Revoluţiei arădene din Decembrie 1989.
Cum s-a ajuns aici? Mai întâi elevii au fost fascinaţi de figura legendară a lui Valentin Voicilă, aşa cum aceasta se desprinde din cartea „Vă iubesc, arădeni!”, publicată de către Emil Şimăndan, după care liceeni au vrut să îl cunoască pe acest mare om, pentru a le vorbi despre cea mai importantă lecţie pe care un individ o poate învăţa: aceea de a deveni erou, luptând pentru a împlini, pentru el şi pentru semeni, visul de libertate.
Dar o întâlnire de acest gen trebuia să aibă loc în cel mai prielnic moment…
Probabil că, într-o lume nevăzută de cei mai mulţi dintre noi, aspiraţiile îşi caută oamenii cei mai potriviţi în care să se materializeze. Probabil că întâlnirea dintre indivizii superiori se realizează mai întâi pe tărâmul visului, care este atât de frumos încât până la urmă se materializează şi în lumea noastră, împrospătând-o cu noi energii.
La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară aşa s-a întâmplat, deoarece mai întâi eleva Simona Borta din clasa a IX-a A a transformat o temă obişnuită la limba română într-un dialog imaginar cu domnul Valentin Voicilă, pe care îl recunoaşte ca model în viaţă, dorind asemenea lui să îşi găsească împlinirea în realizarea unui vis, chiar dacă acesta trebuie plătit cu sacrificii.
Odată mărturisit cu sinceritate şi convingere, adevărul contaminează lumea din jur. De aceea liceenii au recunoscut că aspiraţia Simonei Borta este şi a lor şi că întâlnirea cu domnul Valentin Voicilă este inevitabilă.
Dialogul elevilor cu această personalitate a culturii noastre a fost emoţionant şi înălţător, întrucât s-a discutat despre teme majore şi opiniile invitatului au avut un larg ecou în sufletele liceenilor.
Definindu-se ca o persoană care manifestă un cult pentru adevăr, liderul revoluţionarilor arădeni din 1989 mărturiseşte că a ieşit în stradă pentru că nu a putut accepta ca ceea ce s-a întâmplat la Timişoara să se repete la Arad – nişte copii nevinovaţi să fie ucişi – cu atât mai mult cu cât este şi el părinte, pentru că pauperitatea în care românii erau siliţi să trăiască nu mai putea fi suportată şi pentru că existenţa trăită în minciună este mai dureroasă decât moartea însăşi.
Vorbindu-le cu o căldură sufletească venită parcă de pe altă lume – în care răul şi urâtul nu există – Valentin Voicilă se declară un om fericit, deoarece a încercat în permanenţă să le ofere ajutor celor slabi şi s-a lăsat călăuzit de forţele binelui, manifestând curaj întotdeauna, ceea ce i-a oferit liniştea celui care şi-a făcut în permanenţă datoria.
De la invitatului lor special, elevii au aflat că profesia trebuie iubită şi făcută cu dăruire, ajungându-se chiar la sacrificiu de sine, căci a muri pentru meseria pe care ţi-ai ales-o sau pentru „Bunul Dumnezeu” reprezintă o onoare şi împlinirea unui destin superior.
Întrebat cine l-a pregătit pentru a ajunge actor, Valentin Voicilă a vorbit în termini elogioşi despre Florin Piersic, a cărui calitate definitorie este impresionanta bunătate, dar şi despre Amza Pellea, recunoscut prin felul în care ştia să îşi impună strategia.
Întrebările adolescenţilor au dovedit propensiunea lor spre adevăratele valori şi au fost apreciate de marele om care este Valentin Voicilă. Astfel, la întrebarea cum arată pentru el un individ cu adevărat frumos, invitatul a mărturisit că la acest deziderat ajungi atunci când îţi îngrijeşti trupul, păstrându-l curat, departe de excese, de vicii şi de tot ceea ce înseamnă urâţenie lăuntrică.
Potrivit domnului Valentin Voicilă, farmecul unui individ este dat şi de frumuseţea discursului său şi mai ales de iubirea şi puterea de sacrificiu de sine pentru a răspândi, prin profesie şi credinţa în Dumnezeu, mai multă lumină în lumea din jur.
Intervenţiile domnului Valentrin Voicilă au fost extrem de apreciate de elevi, care sunt de părere că ar trebui ca în ţara noastră să fie mai mulţi oameni ca acesta. Cu un model ca cel oferit de Valentin Voicilă, elevii au recunoscut că ar fi capabili să facă sacrificii pentru a împlini nu un vis oarecare, ci pe cel mai înălţător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!