Mai rezistă, cu greu, editurile care abordează domenii practice, juridice, didactice sau de sănătate.
Cum o mai duce Editura Mirador în aceste vremuri improprii, mai ales pentru cultură?
Matiuţ: Cultura a fost întotdeauna un fel de cenuşăreasă a societăţii, fiind prima sacrificată pe vremuri de criză. Ca să realizezi cum o duc editurile, ajunge să intri în librăriile deprimant de goale, oglinda prosperităţii sectorului editorial. Chiar dacă se spune că atunci când o duce mai greu omul se refugiază în cultură, implicit în lectură, cum se facea pe vremea comunismului când tirajul cărţilor era enorm şi era cozi la librării când apărea o carte, astăzi diversitatea şi chiar agresivitatea mijloacelor de informare sunt mult mai tentante mai ales pentru tineri, datorită accesului facil la informaţie.
Puţini mai au răbdarea şi plăcerea de a ţine în mâini o carte, de a avea o relaţie intimă cu ea, de a savura plăcerea lecturii. Literatura aurentică, în special cea vie, apare în tiraje confidenţiale fiind difuzată de editură sau de autor în special confraţilor în ale scrisului sau criticilor literari. Această literarură rezista mai mult datorită revistelor de cultură care la randul lor fac eforturi disperate să mai apară. Însa ce ar rămâne după o societate dacă nu ar mai exista scriitori, editori, librari, aceşti naivi inadaptaţi pragmatismului dur al parvenirii materiale? Mă refer la cei cu vocaţie.
La ce strategii recurge editura Mirador atunci când îşi propune să editeze o carte de literatură?
Matiuţ: La experienţa de două decenii ca editor sunt destul de târşit prin economia românească mereu în tranziţie dintr-o criză în alta. Editura este şi ea o societate comercială care trebuie să trăiască din profit, legiuitorul neacordând prea multe facilităţi fiscale acestui domeniu. Aş zice că în afara TVA-ului de 9% care se aplică cărţilor nu se face nici o altă diferenţiere faţă de domenii economice mult mai prospere.
Reţelele naţionale de difuzare sunt foarte greu de abordat datorită comisioanelor excesive şi a întârzierilor mari la plată. Trebuie să ai multă experienţă, flexibilitate, abilitate dar mai ales vocaţie să poţi gestiona apariţia unei cărţi de literatură autentică. Editura Mirador s-a impus în peisajul editorial românesc ca un spaţiu de exprimare a unor scriitori valoroşi, mai ales din partea de vest a ţării. Acest renume trebuie onorat şi dus mai departe.
Cum vedeţi viitorul editurii dumneavoastră?
Matiuţ: Vom continua să edităm cărţi de literatură dar vom aborda cu aceeaşi deschidere şi alte domenii în special cartea de specialitate şi cea didactică, editura fiind începând cu anul 2010 acreditată CNCSIS, ceea ce înseamnă că putem edita carţile cadrelor didactice de la toate nivelurile de învăţământ, acestea benefiiciind de recunoastere şi punctare din partea CNCSIS. Am început o colaborare, pe care dorim să o continuăm, cu mai multe primării din judeţ în vederea editării monografiilor de localitate.
Lucrăm la ediţii noi din albumele de mare succes „Arad- monografie în imagini” şi „Judeţul Arad – monografie în imagini”, lucrări de înaltă calitate, realizate în colaborare cu specialişti de prima mână din toate domeniile abordate. Deasemenea, este aproape finalizat un dicţionar al scriitorilor arădeni, membrii ai U.S.R. filiala Arad, ediţie îngrijită de scriitorul şi criticul literar Gheorghe Mocuţa care mai are pregătită de tipar şi o carte de critică literară despre scriitorii nouăzecişti.
Orice autor de texte literare sau din domenii tehnice, didactice, medicale etc, este binevenit la editură, îi stăm la dispoziţie, cu tot profesionalismul, experienţa şi priceperea noastră, chiar şi numai pentru un sfat.
„Cartea nu se mai află astăzi pe lista de priorităţi”
Carte de vizită
Ioan Matiuţ
• Născut la 18.12.1956 în Chişineu – Criş; • Redactor la revista de cultură Arca; • Membru al Uniunii Scriitorilor din România; • Redactor la postul de televiziune InfoTV; • Redactor şef la revista Monitorul Cultural; • Director al editurii Mirador.
Citiți principiile noastre de moderare aici!