Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 74 de medici plus 41 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţul nostru au primit, până acum, certificatul pentru recunoaşterea calificării profesionale în statele Uniunii Europene.
Procedura pentru obţinerea acestor documente se întinde destul de mult în timp, uneori trecând 4-5 luni de la depunerea dosarului până la eliberarea actului solicitat. „Noi suntem doar curieri. Preluăm dosarele, le transmitem Ministerului Sănătăţii, Ministerul eliberează certificatele, ni le trimit, iar noi le distribuim beneficiarilor” – spune Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Dintre medicii care au solicitat şi primit certificate pentru recunoaşterea profesiei în UE, majoritatea (53 din 74) sunt medici specialişti în medicină generală şi medicină de familie. Prin vocea preşedintelui patronatului lor, aceştia au ameninţat în repetate rânduri că vor pleca să lucreze în străinătate din cauza proastei finanţări şi funcţionări a sistemului de sănătate românesc. Cu toate acestea, toţi medicii de familie din judeţul Arad au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ceea ce exprimă clar intenţia lor de a rămâne în ţară.
Doi plus zece
Interpelat pe acest subiect, dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad (PMFA), spune că, deşi situaţia din sistemul sanitar s-a înrăutăţit în ultima perioadă de timp, medicii au ales să semneze cu CAS pentru că nu au avut o altă soluţie.
Dr. Dărăbanţiu susţine, însă, că în Arad sunt doi medici care „zilele astea se pregătesc să plece”. Nu a dorit să le precizeze numele, dar ne-a explicat că cei doi (care au vârste de aproximativ 50 de ani) îşi vând cabinetele şi pleacă „cu angajament”, ca medici de familie, în Germania. În ce condiţii financiare? „Cea mai proastă situaţie porneşte de la un salariu de la 2.500 de euro în sus. Adică de aproximativ zece ori mai mult faţă de cât câştigă acum în România” – subliniază preşedintele PMFA.
Conform dr. Dărăbanţiu, „cel puţin alţi zece medici de familie din judeţul Arad, care aveau cabinete aici, sunt plecaţi să lucreze în străinătate – în Suedia, Franţa, Germania etc. Lor li se adaugă şi alţii care au terminat specialitatea medicină de familie, dar pe care nu îi prea ştiu pentru că nu au lucrat în sistem. Ce să zic? Fiecare are socotelile lui. Cei tineri pleacă mai uşor, pentru că nu au nimic de lăsat în spate” – conchide dr. Adrian Dărăbanţiu.
NU E O DECIZIE UŞOARĂ!
L-am întrebat pe dr. Adrian Dărăbanţiu care sunt reţinerile sale faţă de plecarea la muncă în străinătate. Iată răspunsul: „Am o strângere de inimă. Sunt 20 de ani în spate, multă muncă şi mult suflet investite în amenajarea cabinetului. Nu pleci chiar aşa, cu una, cu două, la o anumită vârstă! Dar la un moment dat te saturi. Aştept să-mi vină actele şi apoi mă duc şi eu la interviuri, iar când o să-mi găsesc ceva care să fie convenabil – că hamal în port nu mă duc – atunci probabil că… dacă nu sunt semnale că se întâmplă ceva…”
Citiți principiile noastre de moderare aici!