ARAD. Nu mai puţin de opt proiecte de hotărâre vizând aprobarea unor PUZ-uri s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de luna aceasta. Două dintre ele au fost, însă, retrase de pe ordinea de zi de către viceprimarul Lazăr Faur (care exercită atribuţiile primarului în această perioadă). Primul vizează PUZ-ul pentru „Construire zonă rezidențială pentru locuințe și funcțiuni complementare”, pe strada Poetului nr.119-121, iar cel de al doilea se referă la PUZ-ul aferent investiţiei „Construire corp nou clinică și pasarelă de legătură cu corp existent”, pe strada Dr. Cornel Radu nr.3.
Referitor la cele două PUZ-uri, viceprimarul Lazăr Faur a făcut câteva precizări adresate susţinătorilor celor două proiecte, prezenţi în sala de şedinţă:
„Comisia de Urbanism vă stă la dispoziţie pentru o discuţie în vederea remedierii lucrurilor care noi am considerat că nu sunt în regulă. Iniţial am vrut să respingem aceste proiecte de hotărâre, apoi am zis că poate să mai aibă loc o discuţie pentru a fi remediate unele aspecte de acolo. În primul caz, pe strada Poetului, se referă la lăţimea căii de acces, iar în al doilea caz se referă la parcările care trebuie să existe lângă imobilul ce urmează să fie construit acolo. Deci, Comisia de Urbanism şi specialiştii noştri din Primărie vă stau la dispoziţie pentru o discuţie, pentru a putea apoi să punem pe ordinea de zi, la o şedinţă viitoare, aceste proiecte. Ideea este să fie adoptate, nu vrem să împiedicăm pe nimeni să construiască, să facă investiţii în Arad, însă toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie respectate anumite reguli” – a explicat viceprimarul Lazăr Faur.
„Cel mai problematic PUZ”
Un alt PUZ, rămas pe ordinea de zi, a stârnit discuţii: cel aferent investiţiei „Clădire cu funcțiuni mixte în regim de înălțime P+2E”, pe Calea Victoriei nr.16 – „cel mai problematic PUZ de pe ordinea de zi”, după cum s-a exprimat Daniela Săbău, în numele Grupului aleşilor USR. Ea a spus că se aştepta ca şi acest proiect să fie retras de pe ordinea de zi după observaţiile făcute în cadrul Comisiei de Urbanism a CLM. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, USR a decis depunerea unui amendament vizând retragerile viitoarei construcții: *retragerea minimă față de limita posterioară (str. Simion Bărnuțiu) să fie de 7 metri (nu 3,20 metri, cum figurează în proiect); *retragerea minimă față de limita lateral stânga (nord) să fie de 2 metri (nu de 0,60 metri).
Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu a explicat că amendamentul a ajuns prea târziu, „chiar în timpul şedinţei”, şi nu a mai fost timp pentru a obţine punctul de vedere al Executivului pe modificările propuse. Totuşi, amendamentul a fost supus votului şi a fost respins. Întregul proiect de hotărâre a fost aprobat cu 13 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 2 abţineri.
Unanimităţi
Alte cinci PUZ-uri au fost aprobate fără probleme, generând votul unanim al consilierilor locali municipali. E vorba de: *„Ansamblu de clădiri rezidențiale (zonă de locuire cu funcțiuni complementare de comerț și servicii), strada Câmpul Liniștii FN beneficiar SC ARED SA); *„Construire două case de locuit, împrejmuire la frontul stradal și împrejmuire proprietate”, strada Agricultorilor nr.8; *Construire 2 hale, în extravilanul Municipiului Arad, pe DJ 682 Arad-Zădăreni (beneficiar SC GSP Team Global Logistic SRL); *Construire 2 hale, în extravilanul Municipiului Arad, pe DJ 682 Arad-Zădăreni (beneficiar Nagy Andras); *Construire clădire birouri P+E, hală depozitare, parcări şi spălătorie auto, în extravilanul Municipiului Arad (beneficiari: Hălmăgian Claudiu-Florin și Hălmăgian Ligia-Lavinia-Mădălina).
„Unde vrem să ducem urbanizarea?”
În contextul dat, alesul UDMR Bognar Levente a subliniat următoarele:
„Aprobăm un PUZ pentru o clădire şi aprobăm un PUZ pentru un cartier. E ilogic să punem în aceeaşi balanţă, pe acelaşi cântar, o problemă a unei case şi o problemă a unui cartier care se va dezvolta cu PUZ-uri ani de zile. Ar trebui să avem un regulament general. Până ce nu avem PUG-ul aprobat, este o direcţie în care vrem să dezvoltăm oraşul. Avem cartiere dezvoltate de sute de ani şi avem clădiri care sunt pe aceste străzi din cartiere care au fost bine gândite. Şi acum ne trezim că apar nişte cartiere care nu au o gândire sistematică. Cred că ar trebui să avem o dezbatere în comisiile reunite, să vedem în ce direcţie vrem să ducem, strategic, urbanizarea şi dezvoltarea oraşului, să avem un regulament după care să ne ghidăm şi noi când aprobăm câte un proiect de hotărâre.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!