ARAD. Mai întâi, consilierii USR PLUS, prin vocea lui Dorian Curcanu, au propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind PUZ-ul și RLU-ul „Zonă condominii 4 apartamente şi locuinţă individuală” – strada Măcieşului, nr. 10-16, municipiul Arad. Pe motiv că e anormal să se construiască blocuri într-un cartier de case. Majoritatea a decis, însă, ca proiectul să rămână pe ordinea de zi. Apoi, în ciuda atenţionărilor venite din partea aceloraşi consilieri USR PLUS, proiectul de hotărâre a fost aprobat. Dar, înainte de asta, subiectul a generat discuţii serioase pe tema modului (defectuos) în care se construieşte în municipiul Arad.
Promisiunea lui Bognar
Preocupat, de-a lungul carierei sale administrative, de problemele legate de urbansim Levente Bognar a insistat pe ideea de a avea „o concepţie de dezvoltare urbanistică sistematizată. Deci, dacă e un cartier de case, să nu punem blocuri. De ce trebuie să votăm un PUZ dacă există un PUG? Este o reglementare a Consiliului Local, venim cu alta dacă considerăm că este necesar. Ţinând cont că procedurile au demarat când s-au primit deja anumite avize, în momentul în care avem o concepţie la nivelul Consiliului Local vizavi de ce vrem să facem, atunci ar trebui stabilită ordinea priorităţilor. Consiliul Local să hotărască cum vrem să sistematizăm, cum vrem să dezvoltăm urbanistic oraşul şi după aceea să se dea anumite avize. Pentru aceasta, eu propun să avem o discuţie în coaliţie sau în coaliţia lărgită – aşa cum am avut şi cu bugetul – în care să stabilim în ce direcţie mergem. Quo vadis Arad în domeniul urbanistic? Până ce nu vedem unde vrem să ajungem, eu o să mă abţin la toate PUZ-urile. La un moment dat, au spus unii că este un investitor care vrea să facă un bloc. Foarte bine! Dar ce părere are proprietarul care a investit şi el într-o casă şi vrea intimitate? Noi suntem puşi aici ca să facem dreptate pentru toţi, nu numai pentru unii.”
Dezbatere pe viitorul PUG
Primarul Călin Bibarţ a intervenit pentru a preciza că „se lucrează la PUG, urmează să fie pus la licitaţie pentru execuţie şi va mai dura. Domnule arhitect-şef, până vom avea PUG – că n-o să putem să nu mai aprobăm niciun PUZ –, mai putem face ceva reglementări de nivelul Consiliului Local astfel încât să nu apară situaţii de genul: vine un PUZ care respectă toate condiţionalităţile din acest moment, iar pe de altă parte se spune că nu ar fi bine că… parcă e un etaj în plus. Există varianta ca Consiliul să nu-l aprobe, iar respectivul să te dea în judecată şi să te oblige prin sentinţă pentru că el a respectat toate normele. Deci, până vom avea un PUG, mai putem reglementa ceva?”
Sorin Ciurariu, arhitectul şef al municipiului Arad, a răspuns:
„Cred că acest subiect ar putea să dea naştere unei dezbateri profesionale şi sociale şi dacă există o tendinţă care să încerce să oprească excesul, vom căuta o formulă pentru a o legifera. (…) Există locuri unde poate numărul de apartamente sau excesul de coeficienţi ar trebui limitat şi pentru asta avem şi Comisie tehnică şi filtrele tehnice. Dar cred că ar putea fi o perioadă bună ca să stabilim direcţiile pe care noul PUG să le legifereze.”
O lună pentru idei
Cu ocazia discuțiilor legate de PUZ-ul menționat mai sus, al final de dezbateri, a fost lansat termenul de o lună de zile în care aleşii să vină cu idei pe această temă.
Trimite articolul
Xpoate afla si CLM si primarul ca nu exista PUG, nici vechi nici nou. A fost comandat acum 30 de ani si nu a mai fost facut si aprobat decat in imaginatie si plata.
Daca as avea bani suficienti as cumpara casele din vecinatatea casei lui Calin B. si as construi blocuri in locul lor. Si pus-ul acela ar trebui sa se aprobe pentru ca e legal. Huuuooooo
Cladirile, trotuarele, drumurile in toate zonele din oras arata deplorabil, la lucrarile de investitii ale primariei nu se respecta proiectele, nu exista limita de nivel al drumurilor, a trotuarelor a cladirilor, de ce credeti ca de cite ori se aduc la nivel gurile de canal minunea dureaza trei zile, dupa care revin la situatia initiala.
Pacat ca nu se copiaza modelul Oradea si Timisoara
Coruptie, coruptie si iar coruptie la Primaria Arad, serviciul Urbanism. PUZ-uri aprobate fara consultarea vecinilor, sau alte situatii ilogice – vezi inchiderea strazii Diogene, cu o constructie autorizata prin “atentii materiale”