ARAD. Mai sunt și evenimente culturale în Arad care pot umple săli, chiar dacă faptul e tot mai greu de crezut şi pentru arădeni, şi pentru autorităţile ce nu se mai străduiesc să susţină astfel de acţiuni. Faptul a fost demonstrat miercuri seara la proiecţia celui mai recent film al lui Cristian Mungiu, R.M.N., proiecţie care a umplut sala mare a Cinematografului Arta. Desigur, intrarea a fost gratuită, așa cum sunt mai toate intrările la evenimentele organizate de autorități în Arad, dar, chiar și așa, mai niciodată nu e înghesuială la evenimente de artă.
R.M.N.-ul lui Mungiu a stârnit însă interesul cinefililor, poate și datorită faptului că a avut deja parte de multă publicitate pe canalele media și pe facebook, de multe critici și laude venite din țară, dar și din străinătate. Poate și anunțata prezență a regizorului la proiecția filmului și sesiunea de întrebări și răspunsuri promisă după difuzarea lung-metrajului au stârnit mai tare interesul arădenilor, dar cert este că de abia găseai un loc liber în sala mare a Cinematografului Arta miercuri seara.
Vrăjiți de discuții
Cei care au ales să vadă filmul nu au regretat probabil nicio clipă decizia, mulți dintre spectatori afirmând la final faptul că acesta este cel mai bun film al cunoscutului și premiatului regizor român. Suntem și noi de aceeași părere. Ne-am lăsat și noi vrăjiți de poveste, de atmosfera filmului, de forța personajelor, de misterul Rimetei așa cum l-a surprins Mungiu, de muzica aleasă. Dar, poate mai tare decât filmul, ne-a vrăjit regizorul Mungiu, modul în care a înțeles să-și prezinte filmul, poveștile pe care a ales să le spună din spatele filmărilor, modul în care a răspuns întrebărilor publicului, cursivitatea dialogului, mai totul. Și suntem siguri că nu doar noi am fost fascinați de omul Mungiu, ci și arădenii prezenți la Cinema Arta miercuri, arădeni care au rămas până la 10.30 seara să-l asculte pe regizor vorbind despre filme, Cannes, premii, trăiri, actori, abordare. Cristian Mungiu a ales să se oprească destul de mult și în cadrul sesiuni Q&A asupra întrunirii de la Căminul cultural, poate cea mai impresionantă, reală, dureroasă scenă de 16 minute din film.
La final, Cristian Mungiu a mai rămas la Arta să se fotografieze cu arădenii și să semneze pe afișul filmului, care probabil va ocupa un loc important pe pereții cinematografului, autograf completat astfel:
„Cu bucuria că la ARAD cinematografele sunt pline“.
O remarcă tristă
În fapt, regizorul remarcase în timpul discuţiilor că pe pereții de la Arta sunt afișe cu filmele aduse de compania sa, fapt ce l-a bucurat și l-a făcut să creadă că, pe viitor, va putea aduce mai multe filme pentru arădeni. Dar regizorul a atins şi un subiect trist, care probabil a trecut neobservat de mulți: faptul că în sală nu erau prezenţi prea mulţi actori (Cristian Mungiu a întrebat, în completarea poveştii sale despre cum îşi alege actorii, cât actori sunt acum în sală şi a fost informat că sunt prezente… trei figurante chiar din filmul RMN).
Doi arădeni legați puternic de lumea filmului l-au însoțit însă pe Mungiu în dialogul său: regizorul Mihnea Rareș Hanțiu și actorul arădean care apare în filmul R.M.N. – Ștefan Statnic. Şi foarte mulţi tineri, care i-au zâmbit din sală.
Trimite articolul
XGratuitatea la filme nu e deloc buna, sigur pretul unui bilet nu trebuie sa fie ca la mall, dar un pret de 10-15 lei ar fi rezonabil. Cultura nu trebuie sa fie gratuita, dar accesul la cultura trebuie garantat prin preturi decente la bilete.