Cinci ani de zile. Atât a trebuit să treacă până ca cineva să fie arestat în cazul Trifa. Şi atunci a fost nevoie de intervenţia unor anchetatori de la Bucureşti, procurori din cadrul Parchetului General. Ei sunt cei care, în sfârşit, au reuşit să aducă lumină în acest caz controversat. Înainte de a prelua aceştia cazul, dosarul lui Traian Trifa a trecut prin mâinile mai multor poliţişti şi procurori arădeni.
Degeaba însă. Toţi au încercat să ducă ancheta într-o direcţie greşită. Tatăl lui Traian, judecătorul Ioan Trifa, a recuzat toţi procurorii care s-au ocupat de caz. A cerut deshumarea cadavrului fiului său convins că acesta fusese executat în stil mafiot şi că rezultatele autopsiei fuseseră modificate. Timpul i-a dat dreptate. În doar câteva luni de la preluarea cazului, procurorii Parchetului General au reuşit ceea ce poliţiştii şi procurorii arădeni n-au fost în stare în cinci ani de zile. Să stabilească faptul că este vorba despre o crimă şi să găsească criminalii. Ioan Trifa, tatăl lui Traian ne-a declarat: „Cei care trebuiau să-şi facă datoria, până acum, nu şi-au făcut-o. Şi cu asta am spus totul”.
Trupul lui Traian a fost găsit în dimineaţa zilei de 22 mai 2004, fără suflare, plin de vânătăi, în poligonul de la Subcetate. Cei care au preluat cazul, poliţişti, procurori şi medici legişti arădeni au dat repede verdictul: accident de maşină. Şi asta pentru că găsiseră maşina lui Traian lovită. Anchetatorii au tras concluziile: fiul judecătorului Traian Trifa a făcut accident cu maşina, la ieşirea de pe ştrand, a fost rănit în urma impactului şi… s-a dus în poligon să-şi dea ultima răsuflare. Aberaţiile poliţiştilor arădeni l-au determinat pe Ioan Trifa să ceară ajutorul procurorilor timişoreni.
Sinucidere?
Aceştia au venit cu o ipoteză şi mai şocantă: sinucidere. Cum? Procurorii au spus că urmare a accidentului, Traian ar fi avut remuşcări vis a vis de producerea acestuia şi s-a sinucis, în poligon. Fiind convins că se încearcă o muşamalizare a cazului, judecătorul Trifa a cerut deshumarea cadavrului fiului său şi preluarea cazului de către procurori şi poliţişti competenţi. Astfel, dosarul lui Traian Trifa a ajuns pe masa celor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De altfel, în urma deshumării trupului lui Traian, procurorii bucureşteni şi-au dat seama că au de-a face cu o crimă şi nu cu un accident de maşină sau vreo sinucidere.
Doi acuzaţi
„Din probatoriul existent în cauză, a rezultat faptul că în dimineaţa zilei de 22 mai 2004, victima Trifa Traian, de 20 de ani, a fost lovită în mod repetat cu corpuri dure de către Răchită Ovidiu şi Florin Moldovan. Faţă de cei doi s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Arad pentru 29 de zile”, a declarat procurorul criminalist Marian Gherman din cadrul Parchetului General – Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică. Procurorul de caz a mai declarat că dosarul este unul foarte dificil, cauza fiind extrem de grea.
Ovidiu Răchită şi Florin Moldovan au fost condamnaţi în urmă cu câteva săptămâni la câte doi ani de închisoare în urma scandalului dintr-un club arădean, pentru loviri şi alte violenţe şi ultraj.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!