Stâlpii radar puşi în Şimand, Săvârşin precum şi un radar mobil de ultimă generaţie, au fost trase pe dreapta pentru că însăşi Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei a restras avizele de funcţionare ale acestora şi nici până în ziua de azi nu au eliberat alte avize, aşa cum susţinea. Radarele au funcţionat o scurtă perioadă de timp: din ianuarie 2009 până în aprilie. La subsolul Poliţiei Rutiere Arad a fost amenajat special un dispecerat unde ajungeau imaginile surprinse de radarele fixe din Şimand şi Săvârşin. Odată ce Direcţia Poliţiei Rutiere a restras avizele de funcţionare a radarelor, firma din Cluj care a câştigat licitaţiile pentru amplasarea acestora şi darea în folosinţă către Poliţia Rutieră Arad şi-a luat „jucăriile”, inclusiv aparatura din dispecerat, şi a plecat. Asta după ce, în repetate rânduri, a solicitat eliberarea unor avize noi. Contractele pentru amplasarea radarelor au fost făcute între primării şi firma care a amplasat aparatele radar. Parte din valoarea amenzilor încasate mergeau către primăriile pe raza cărora erau puse radarele şi o parte se duceau în conturile firmei, motivată de faptul că investiţia firmei trebuie recuperată.
La cererea primăriilor
„Primăriile, au obligaţia să ia măsuri pentru calmarea traficului şi a liniştii şi atunci s-au organizat licitaţii în vederea achiziţionării de aparate radar în baza unei dispoziţii a Direcţiei Rutiere. Contractele dintre primării şi firma câştigătoare nu a interesat Poliţia Rutieră. Singura contribuţie pe care am avut-o a fost când am menţionat ce condiţii tehnice trebuie să îndeplinească aparatele radar. Poliţia Rutieră nu avea niciun fel de beneficiu material, toate încasările intrau în conturile primăriilor. Radarele erau omologate”, a precizat inspectorul Teodor Tudur din cadrul Poliţiei Rutiere Arad.
„Regretatele” radare
Deşi la Nădlac nu era amplasat un radar fix, cel mobil a adus bugetului primăriei din localitate, în cele câteva luni de funcţionare, aproximativ 30.000 de lei. „Sincer vă spun că m-aş buncura să pună iar radarele pe drumuri pentru că se circulă infernal la Nădlac, iar în perioada în care funcţionau, numărul accidentelor s-a redus semnificativ. Atunci nu apăsau acceleraţia pentru că ştiau că este radar aici, acum nu se mai respectă limita de viteză. De exemplu, în zona liceului, parapeţii sunt îndoiţi toţi. Vin cu viteză, pentru că în zona aceea este o curbă, şi intră cu maşinile în parapeţi”, a declarat Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!